Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Anders Ahlberg: Vi kan lära av TV4:s misstag

Publicerad: 21 september 2007, 10:27

Åklagaren Malin Palmgren beslagtog Trond Sefastssons dator - och plötsligt låter det på TV4 och Agneta Lindblom Hulthén som om affären har fått en värre skurk. "Ett rättsövergrepp av sällan skådat slag" ryter TV4.
Men av det som hittills är känt verkar TV4 ha slarvat med sitt ansvar att hålla på meddelarskyddet. För oss som arbetar grundlagsskyddat är det väl så viktigt att få det belyst.


JUST NU STÅR Trond Sefastssons dator plomberad. På måndag ska tingsrätten avgöra om den får öppnas och gås igenom av polis.
Beslaget ska granskas av Justitiekanslern.
Det innebär att källskyddet i grundlagen blir grundligt prövat och belyst.

Malin Palmgren har med all säkerhet gått för långt eller i alla fall för snabbt fram. Men att hon därmed rör sig nära känsligt material beror på hur TV4, och naturligtvis Trond Sefastsson, handskats med det som de har skyldighet att skydda. TV4 liksom andra grundlagsskyddade medier ska upprätthålla tystnadsplikt vad det gäller uppgifter och källors identitet.
”Hon bidrar också till att människor som känt sig trygga genom meddelarskyddet inte längre kan göra det”, säger Jan Scherman i ett pressmeddelande om åklagaren den 19 september.
Visst, men hur har TV4 handskats med förtroendet?
Och hur sköter vi andra oss på våra redaktioner?

HUR TROND SEFASTSSON har det med sin dator vet vi inte. Troligen har han friskt blandat sådant som ska skyddas och sådant som har med helt annan verksamhet att göra. Olämpligt? Självklart.
Hur har vi det med våra egna arbetsdatorer? Finns det tydliga regler? Följs de?

SEFASTSSONAFFÄREN är flera veckor gammal. Mycket snart stod det klart att Trond Sefastsson skulle bli utredd. TV4 har haft gott om tid på sig att försäkra sig om att han inte hade material hos sig som skulle kunna äventyra anonymiteten hos källor om det kom i fel händer.
Att skylla från sig på att åklagaren inte borde gjort som hon gjort håller inte.

TV4 UPPDATERAR kontinuerligt Trond Sefastssons dator, uppger man. Det vill säga man skickar material som ska skyddas till någon som står utanför företaget. Trond Sefastsson är uppdragstagare som jobbar heltid för TV4 genom sin firma.
Finns det regler för eller ett avtal som säger hur en uppdragstagare ska handskas med sådant material från TV4? Har man försäkrat sig om att de principer för källskydd som gäller för TV4 också gäller för uppdragstagare?
Hur det än är med den saken så kan det omöjligen vara godtagbart enligt TV4s principer att någon agerat som Sefastsson gjort.
Varför agerade man inte då snabbt, också av det skälet, när affären rullades upp?

HUR HAR VI DET var och en? Lokalerna brukar vara rimligt skyddade, de flesta tänker på att hålla känsliga dokument i ordning och svåra att komma åt. Men datorerna, för att inte tala om vägarna in i våra system, är de tillräckligt säkra?

HAR TV4 OCH Trond Sefastsson skött källskyddet? Antagligen inte. Den frågan kunde gott utredas av JK.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev