Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Anders Ahlberg: Sefastsson måste välja

Publicerad: 3 september 2007, 11:51

Trond Sefastsson kan klara sig juridiskt, men med trovärdigheten är det en annan sak, skriver Medievärldens chefredaktör Anders Ahlberg i en kommentar.


Sefastssonaffären är inne i ett kritiskt skede vad det gäller fakta, vad som är sant och vad som inte är det. Kanske kan Trond Sefastsson motbevisa dem som säger att han lovat tv-reportage mot pengar och övertyga om att han inte tagit hjälp av torped.
Juridiskt kan han klara sig.

Med trovärdigheten är det en annan sak.
Det enkla faktum att Trond Sefastsson kört två parallella verksamheter förhållandevis samma personer och uppdrag, valt mellan två spår, där det ena – juridiken – bygger på att allt ska tas fram som gynnar klienten, och det andra – journalistiken – att mansöker såväl det som talar för och emot, fäller honom.
Hur han än argumenterar för att han hållit verksamheterna isär, så har han valt hatt när det passat sig.
Dessutom är det viktiga inte vad han säger, utan hur dem han arbetat med uppfattar honom. Och de håller inte isär om det är juristen eller journalisten som verkar för dem, det väsentliga för dem är att han lyckas med deras sak.

Det borde vara en självklarhet för en driven journalist att dubbla roller inte är bra. Att Trond Sefastsson kört så i mer än ett decennium är milt uttryckt anmärkningsvärt.
Om inte han har förmåga att välja, så bör TV4 göra det åt honom, så att han ägnar sig åt sin juridiska verksamhet helt och hållet framöver.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev