Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Anders Ahlberg: Aftonbladet och Expressen skadar det pressetiska systemet

I Guillou-Stenius-affären gör Aftonbladet och Expressen vårt självsaneringssystem mer skada än vad som är rimligt.

Publicerad: 23 mars 2010, 10:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

POPressens Opinionsnämnd

Det är bra med en fortgående diskussion om och prövning av pressetiken. Men den får faktiskt föras med vissa hänsyn. Det pressetiska systemet är en branschöverenskommelse. Företagen med utgivarna betalar, men delar makt och inflytande med journalistfacket och ideella Publicistklubben för ökad legitimitet, och för att de som känner sig illa åtgångna av medierna ska uppleva att det går att få saken rimligt prövad.

Den formella pressetiken är ingenting värd om företagen missköter den.

Pär-Arne Jigenius har på Newsmill argumenterat för att Jan Guillou som mediemäktig borde ha avstått från att anmäla och för att Yrsa Stenius av samma anledning borde ha sett att publiceringen inte ska klandras.

Det är i och för sig rimligt. Men det är tidningarnas agerande som gör affären allvarlig.

Det kräver inget mod att runda PO, som Expressen tänker göra, eller publicera material vid fel tidpunkt, som Aftonbladet gjort. Systemet håller inte om de största och mest fällda tidningarna obstruerar. Det drar löje inte bara över PO Yrsa Stenius, utan över hela pressetiken.

Enskilda utslag i nämnden och resonemang som PO fört, såväl som tendenser och skridningar i etiken ska definitivt kunna debatteras men när ärendena haft sin gång.

Det finns skäl bortom den direkta legitimiteten för det. Utredning av tryckfrihetslagstiftningen pågår. En viktig fråga är privatlivets helgd. Idag finns inget sådant skydd utredaren Göran Lambertz menar att det inte håller: Förr eller senare måste en sfär av privatliv säkras. Det kommer at bli en rejäl inskränkning av yttrande- och tryckfriheten.

Mediebranschen kunde prova att mota Olle lagstiftaren i grínd med en seriös diskussion om det pressetiska systemet och hur det kan utvecklas. Istället lyckas tunga företrädare chikanera spelreglerna och de egna institutionerna. Det är obetänksamt.

Anders Ahlberg

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

POPressens Opinionsnämnd

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev