Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ander bygger mediecenter

Publicerad: 17 januari 2014, 08:00

Familjen Anders stiftelse satsar 8,7 miljoner på ett forskningscenter om nyhetsförmedling och opinionsbildning i dagens medielandskap.


Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning har gett medieforskarna Henrik Örnebring (professor) och Michael Karlsson (docent) 8,7 miljoner för att skapa ett mediecenter i Karlstad.

”The Ander Centre Research on News and Opinion in the Digital Era, NODE” ska undersöka vad som händer i samhället när dagspressen utmanas av andra institutioner, kommunikationsformer och samhälleliga problem. Det ska ge genom egen forskning och i samarbete med representanter för medieindustrin.

”Vi vill ta initiativet till ett nytt forskningsprogram, ‘Om pressen försvinner’, som bygger på två ben. Det ena undersöker människors vägar till världen i det nya medielandskapet. Det andra undersöker konsekvenserna av journalistisk frånvaro dels ur ett demokratiskt perspektiv, dels ur organisationers, företags och myndigheters horisont”, säger Michael Karlsson.

Pengarna ska räcka i tre år och ska bland annat finansiera rekrytering av en doktor i medie- och kommunikationsvetenskap och en doktorand med inriktning på nyheter, opinionsbildning och digitala medier. Ytterligare en doktorand som redan forskar på ämnet med inriktning på nyheter och mobila medier kommer att knytas till centret.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev