onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Amerikan greps för att ha filmat i Nigerdeltat

Publicerad: 5 september 2008, 09:51

Den amerikanske frilansjournalisten och filmaren Andrew Berends och hans nigerianske tolk, Samuel George, greps i hamnstaden Port Harcourt den 31 augusti. De anklagades för spioneri.


Andrew Berends frigavs efter 36 timmar men måste rapportera tillbaka till säkerhetstjänsten som i går. Samuel  George är alltjämt frihetsberövad.

Berends utrustning, telefon och film konfiskerades då han greps.

Förhållandena i häktet var under all kritik. De båda männen fick knappt något vatten och ingen mat. Förhör hölls oupphörligen, vilket hindrade dem från att sova.

Enligt Reportrar utan gränser greps Berends för att han gjorde sitt jobb och inte av något annat skäl. Det är enligt pressfrihetsorganisationen absurt att Nigeria tror att man genom att gripa en journalist och hans tolk skulle   kunna hålla den ekonomiska och ekologiska katastrofen i Nigerdeltat hemlig.

Andrew Berends, som vunnit flera utmärkelser för sitt arbete, har befunnit sig i Nigerdeltat sedan april. Där har han filmat i oljeproducerande områden, där regeringsstyrkor och väpnade separatister har stridit under flera år.

Det är tredje gången på ett år som grundlösa beskyllning om spionage har riktats mot utländska journalister. I april satt fyra amerikanska dokumentärfilmare anhållna under sex dagar och i september i fjol greps två tyska journalister och en amerikansk aktivist

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev