Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ambassadörer nöjda efter dagens samtal på Rosenbad

Publicerad: 17 september 2007, 06:29

Statsminister Fredrik Reinfeldt och sändebuden från den muslimska världen var mycket nöjda efter dagens möte på Rosenbad. Syftet med det drygt halvtimmeslånga mötet var att skapa förståelse och lugna de upprörda känslor som följt på publiceringen i svenska medier av Lars Vilks teckning Muhammed som rondellhund.


Fredrik Reinfeldt menade att det finns en risk att upprörda känslor eskalerar på andra håll i världen, att de fördjupas och fortsätter, om man inte försöker lugna och förklara.
– Förloppet i den arabiskspråkiga delen av världen är inte avslutat, sade han.
– Den övriga världen ser inte ut som hos oss och vi vet inte hur arabiska medier beskriver det som hänt. Det vi i de sekulära Sverige kanske bara rycker på axlarna åt uppfattas av andra som oerhört kränkande och det måste man ha förståelse för, sade statsministern bland annat efter mötet.

Fredrik Reinfeldt berättade att han förklarat den svenska samhällsmodellen där politiker inte kan överpröva publicistiska beslut men också att det i svensk lag finns skydd för kränkningar.
Före dagens möte hade det sagts att sändebuden skulle kunna komma att kräva ändringar i lagen, men några sådana propåer förekom inte, enligt statsministern.
Irans ambassadör, som presenterade sig som före detta journalist i sitt hemland, menade att man måste göra skillnad mellan vad som är fritt att yttra och friheten att förolämpa, men han uttryckte också, liksom övriga sändebud, sin tillfredsställelse med att den svenska regeringschefen tagit initiativ till dagens dialog, en dialog somf flera tycks förvänta sig kommer att fortsätta.

På frågan om medierna kan dra någon lärdom av det som hänt svarade statsministern att man får avvakta med vilken typ av lärdom som ska dras och att ”hur medierna sedan för den diskussionen överlåter jag till medierna”.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev