Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Almedalen; torsdag: Självkritisk vänster om sina mediemisslyckanden

Publicerad: 6 juli 2006, 21:11

Varför har inte Sverige en radikal daglig tidning med 40 000 exemplar i upplaga? Norge har det.


Ordfront arrangerade på torsdagen en debatt om ägarkoncentration i medierna. Efter uppräkning av brister och problem samt förslag om höjning av presstöd, presstöd till nättidningar, ägartak i mediebranschen, mera mediekritik i läroplanen och start av en rikstäckande public service-tidning tog debatten en annan vändning.
Flammans upplagechef, som satt i publiken, tyckte att mediekritiken inom vänstern ofta hindrade en självkritisk prövning av de egna medieinsatserna. Arbetarrörelsen har varit för dålig på att göra spännande tidningar tyckte han. Se på Norge, där har den dagliga Klassekampen en upplaga på 40 000 exemplar. Varför går det inte i Sverige?
Frågan ställdes till de tre i panelen: Rossana Dinamarca, riksdagsledamot (v), Alexander Chamberland, språkrör Grön ungdom, och Stefan Carlén, ordförande Ordfront och förbundsekonom Handels.

LO vägrade satsa
Carlén tyckte att nedläggningen av Arbetet var olycklig. Enligt honom ville s-ledningen att LO skulle satsa pengar, men LO vägrade. Man var rädd att riskera medlemmernas pengar. Med ett högre presstöd skulle risken för LO inte varit så stor.
Problemen med pressen har dels berott på oskicklighet och dels på reklamens förkärlek för borgerliga tidningar ansåg han.
Dinamarca var stolt över 19 olika vänsterförlag, men beklagade att vänstern har svårt att kraftsamla kring prioriterade pressprojekt. Där agerar högern snabbare och tydligare ansåg hon.

Ökat samarbete
Chamberland manade till samarbete mellan olika radikala rörelser med målet att skapa en daglig rikstidning som förmedlar andra nyheter och en annan världsbild än de gängse bladen.
Alexander Chamberland propagerade också för presstöd till nättidningar baserat på antal besökare och på besökstidens längd. Men han fick mothugg av LO:s Göran Larsson:
– I så fall har vi snart urholkat legitimiteten i det nuvarande systemet. För var ska vi sätta gränsen, alla kan ju söka stöd? Det blir en farlig utveckling, befarade Göran Larsson.

Backade
Då backade Alexander Chamberland:
– Jag lade fram några tankar, inte ett färdigt förslag. Det behöver utredas mer, sade han.
Rossana Dinamarca, som sitter i riksdagens kulturutskott, berättade att hon trots åtskilliga diskussioner ännu inte stött på någon lösning. Kanske kan ett stöd ges till de nättidningar som också har en pappersupplaga? Det går i varje fall inte att dela ut nätstöd till alla, då rinner pengarna i väg förklarade hon.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev