Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Almedalen slår nytt rekord

Publicerad: 28 juni 2017, 08:49

Årets Almedalsvecka som börjar på söndag slår alla tidigare rekord i antalet arrangemang som för första gången är över 4 000. Även arrangemangen som berör media och journalistik ökar.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetAlmedalenTV4Almedalen

Antalet evenemang i ämnesgruppen Media/journalistik ökar från 171 i fjol till 182 i år. Massmedierna som arrangörer har kraftigt ökat sitt antal arrangemang från 366 i fjol till hela 555 arrangemang i år.

Antalet journalister når ännu inte upp till fjolårets nivå då 600 journalister var ackrediterade.

– I år det för närvarande 438 journalister som ackrediterats berättar Mia Stuhre, som är ny projektledare för veckan. Men alla ansökningar är ännu inte behandlade och många lär komma in sent, säger hon.

En snabb genomgång visar att våra stora medieföretag hyrt plats ungefär som vanligt i alla fall enligt en person på region Gotland med inblick i markuthyrningen.

En stor kontrovers i början på året handlade om nya taxor för markuthyrningen runt Almedalen. Drabbade av höjningarna var främst medieföretag som Aftonbladet med stora ytor. Tekniska nämnden inom Region Gotland löste dock tvisten och hyreshöjningarna om det ens blev några landade på mer rimliga nivåer. Aftonbladet hade i fjol hyrt 191 kvadratmeter men bara betalat för 50.

I år hyr TV4 störst yta av medieföretagen, 306 kvm, Aftonbladet landar på 135, SvT har 80 kvm, Expressen nöjer sig med 36 kvm, samma som plats och läge som tidigare men mindre yta än vad lokala Gotlands Media har som placerats mittemot Almedalsbiblioteket på 40 kvm som officiell programleverantör.

Ett nytt grepp i samspelet mellan medier och intresseorganisationer tar News55 som lierat sig med pensionärsorganisationerna PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Pensionärerna och skapat ett Äldreforum för att lyfta och debattera äldrefrågorna.

Att vara moderator under Almedalsveckan kan vara lukrativt. Här är några namn på populära moderatorer:

Willy Silberstein modererar 10 evenemang, Claes Elfsberg 6 evenemang liksom Lydia Cappolicchio, statsvetaren Stigbjörn Ljunggren tar hand om 5 evenemang.

Största delen av förhandspubliciteten för Almedalsveckan har gällt Region Gotlands markuthyrning till Nordiska motståndsrörelsen och att statsminister Stefan Löfven inte talar. Istället kommer finansminister Magdalena Andersson.

Nordiska motståndsrörelsen får bara hyra mark och har inte blivit insläppt som arrangör i själva veckan. Men de gotlänningar som värnar Almedalsveckan befarar vad som kan hända och en del ser framför sig att Almedalsveckans framgångssaga kan ta slut med det kontroversiella beslutet om markuthyrning.
Lars Herlin

mvredaktion

Journalister som kommer till Almedalen

Här hittar Du listan på ackrediterade journalister:

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.