Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Almedalen; onsdag: Öppenhetstribunal till hösten

Publicerad: 5 juli 2006, 21:44

Journalistförbundet planerar en öppenhetstribunal till hösten. Organisationen föreslår också att en medborgarkommission tillsätts i samma ämne - som justitiedepartementet gärna får finansiera.


Förslagen kom fram i en torgduell mellan Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén och justitieminister Thomas Bodström på onsdagen.
Journalistbasen gick till storms på tre punkter – buggning av redaktioner, poliser som uppträder som journalister och en europeisk databas för lagring av internettrafik.
Justitieministern underkände hennes sakunderlag och argumentering på samtliga tre områden. Däremot sa han om förslaget till medborgarkommission att han inte motsatte sig initiativ som kunde stärka rättssäkerheten.
Agneta Lindblom Hulthén sade att hon välkomnade stödet, hon hade varit orolig för finansieringen, men att hon nu kunde koncentrera sig på tribunalen tillsammans med andra organisationer.
– Märkte ni glidningen, frågade Thomas Bodström publiken. Från att jag sa att jag inte ville stoppa kommissionen till att du säger att jag ska finansiera den.
Justitieministern tyckte att det steget var för långt.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev