Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Almedalen; måndag: Bok om tystnad mitt i bruset

Publicerad: 3 juli 2006, 18:33

I Almedalen konkurrerar tusentals individer i partier och organisationer om mediernas uppmärksamhet på ett åsikternas marknadstorg.
Då lanserar Susanna Popova boken "Sverige och tystnaden".


Det sker i en lummig trädgård intill ringmuren och med Visbys prunkande rosenbuskar i fonden. Med stöd av ”rosévinsmingel” lockar lanseringen ett 50-tal representanter för medier och intresseorganisationer.
Ute på gator och torg pågår den röststarka lobbyismen, här i trädgården diskuteras dissidenternas problematik. Hur orkar och vågar man stå för sin egen åsikt när organisationen man är anställd av vill ha en blank och konform yta?
Justitiekanslern Göran Lambertz vittnar om kollegors ointresse för katastrofala missgrepp i rättsväsendet som ödelagt enskilda människors liv.
Förre Grönköpingsredaktören Erik Blix menar att medierna för ofta hissar satirflaggan (det var ju bara på skoj) eller yttrandefrihetsflaggan (vill du införa censur?) när medierna utsätts för kritik.
Förre LO-utredaren Jan Edling vittnade om LO:s motvilja mot farliga fakta – fast de var sanna. Han talade ut och sade upp sig.
Och ex-diplomaten Sverker Åström fördömde svenska folkets brist på protester mot dödandet i Irak.
Susanna Popova påpekar i bokens förord att frispråkig kan betyda både uppriktig och omdömeslös. Möjligen påverkas valörvalet av bedömarens position.
TORBJÖRN von KROGH
”Sverige och tystnaden” av Susanna Popova (Lind & Co)

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev