Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Almedalen; måndag: Attacker mot dokusåporna

Publicerad: 3 juli 2006, 17:48

S-politikern Jan Emanuel Johansson vill lägga en straffskatt på kommersiella dokusåpor och kd föreslår minimiåldern 18 år för medverkan i dylika såpor.
Aktioner mot dokusåpor trängde igenom mediebruset under måndagen i Almedalen.


Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson, även känd som vinnare av dokusåpan Robinson, föreslog i en debatt att riksdagen lägger en så hög skatt på ”superkommersiella” tv-kanaler att deras dokusåpor tvingas bort ur programtablåerna.
– Vi beskattar värdelöst käk, brännvin och tobak extra hårt. Då bör vi också kunna skatta sönder de här skitprogrammen, sade Jan Emanuel Johansson.
Han exemplifierade främst med dokusåpor i TV3 och talade om ”extrem dekadens med otrohet, lögner och våld”.
Han fick dock mothugg av deltagare i den panel han ingick i (ett seminarium om värdegrunder ordnat av Föreningen Svenska Läromedel och Broderskapsrörelsen). Förläggaren Marie Carlsson vände sig mot förbudstendenserna – ”det blir så obehagligt när det inte är de snälla killarna som bestämmer vad som ska censureras?”
Hon ansåg också att deltagarna i dokusåporna inte sågs som förebilder, utan snarare som avskräckande exempel.
Barnläkaren Lars H Gustafsson trodde inte heller på en förbudslinje och vände sig mot att äldre automatiskt sågs som mer moraliskt högtstående än ungdomar.
– Utvecklingen går så snabbt att det inte fungerar med förbud. Jag tror på ungdomarnas egen kraft, men de behöver hjälp med förebilder och motbilder. Och för att vara goda lotsar på Internet åt ungdomarna måste vi själva kunna Internet?
På måndagen presenterade kristdemokraterna rapporten ”Laglöst land?”. I den föreslås att public service-kanalerna formulerar en värdegrund för programutbudet och att en 18-årsgräns införs för medverkan i dokusåpor.
Partiet åberopar kung Carl Gustaf som auktoritet vad gäller kravet att livsåskådningsfrågor bör lyftas fram mera. Partiet vill också diskutera mediernas ansvar för de värderingar och den människosyn som partiet menar förs fram i programmen.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev