Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Allt fler vill tävla om Guldspaden

Publicerad: 20 februari 2007, 14:24

Antalet inskickade bidrag till Guldspaden har ökat med 25 procent jämfört med i fjol. Från 95 till 118 bidrag. Och allt fler kvinnor vill vara med för att tävla om utmärkelserna.


Priserna i de åtta klasserna kommer att delas ut vid Gräv-seminariet i Örebro 23-25 mars. Störst är konkurrensen i klasserna stor tidning (över 100 000 ex i upplaga) och riks-tv, där tävlar 30 respektive 27 bidrag.

Bakom de 118 bidragen står 234 journalister. Av dem är 90 kvinnor, alltså närmare 40 procent.

– Vi börjar närma oss en hyfsad fördelning. De första åren vi delade ut Guldspaden var det jättedåligt med kvinnor som deltog, säger Bo G Andersson, ledamot i Guldspadejuryn.

Han tror att en förklaring till att det i år är betydligt fler bidrag som skickats in kan vara att 2006 var ett inrikespolitiskt ovanligt spännande år.

– Riksdagsvalet och turbulensen i Reinfeldts regering spelar säkert in, säger Bo G Andersson.

I klasserna lokalradio, lokal-tv och bok är bidragen få. Från Guldspadejuryn efterlyser man ett ökat engagemang för tävlingen, inte minst bland bokförlagen.

Vilka bidrag som nomineras till Guldspaden offentliggörs på Föreningen Grävande Journalisters hemsida den 2 mars.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.