Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Allt fler använder webben

Publicerad: 9 maj 2006, 13:15

Internet-användningen har ökat markant senaste året. Det visar resultat från Mediebarometern 2005, Nordicoms årliga studie av svenskarnas medievanor.


Efter att i flera år legat på drygt 30 procent visar det sig nu att 42 procent av svenskarna (9-79 år) använder Internet en genomsnittlig dag. Bland 15-24-åringarna är siffran ännu högre, 54 procent. Enligt undersökningen ökar skillnaderna med ålder och utbildningsgrad. Endast 15 procent av ålderspensionärerna använder nätet en genomsnittlig dag. Bland de högutbildade använder 30 procent av dem Internet i hemmet, medan motsvarande siffra för lågutbildade är 15 procent.
Tv har förstärkt sin position som det populäraste mediet, till 86 procent. Men dagspressen fortsätter att hävda sig väl. 81 procent av befolkningen läser en dagstidning en genomsnittlig dag. Morgontidningen har ökat med två procentenheter från i fjol, till 73 procent. Kvällstidningarna ligger kvar på 31 procent. Någon större skillnad i dagstidningsläsning mellan hög- och lågutbildade finns inte. Däremot har det skett en viss nedgång i de lägre åldrarna över tid (under åren 1990-2005). För 15-24 åringarna har läsningen under tidsperioden sjunkit från 78 till 72 procent.
Totalt ägnar svensken 35 minuter åt att läsa sin tidning. Lästiden har varit konstant sedan mitten av 1990-talet.
Närmare en tredjedel av befolkningen läser minst två dagstidningar, ofta en morgon- och en kvällstidning. Fler män än kvinnor läser mer än en tidning. Tio procent av läsarna läser ”sin” tidning både på papper och webben. Det är framför allt de högutbildade som läser nyheter på nätet.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev