Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Alingsås tidning räddas av nya presstödsregler

Publicerad: 20 juni 2018, 09:02

Tack vare nya presstödsregler om hushållstäckning på vissa marknader räddas Alingsås Tidning från konkurs. Det framgår av Presstödsnämndens protokoll från senaste mötet. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

PresstödAlingsås Tidning

Alingsås Tidning har länge haft ekonomiska problem och gick in i en rekonstruktion 2016 som avlutades 2017. I år var bolaget åter nära konkurs men räddas av den nya presstödsregel som infördes 2016 och som innebär att tidningen kan få ett begränsat presstöd på 2 351 000 kronor.

– Det betyder att vi får lite andrum. Vi har inte kommit ikapp likviditetsmässigt efter rekonstruktionen och bland annat har vi fått förskottsbetala tryck och distribution, säger Alingsås Tidnings redaktionschef Claes Svensson.

Han tycker egentligen att tidningen borde vara berättigad till fullt presstöd eftersom täckningen blir mindre än 30 procent om man använder en annan geografisk indelning och exkluderar företag.

– Så om det inte är ett glädjeskutt fullt ut är det i alla fall ett litet glädjeskutt. Och vi får lugn och ro över sommaren i alla fall.

Niclas Malmberg, Miljöpartiets representant i presstödsnämnden, säger i en kommentar:

– Alingsås tidning har i skrivelser till presstödsnämnden klargjort att utan presstöd kommer tidningen gå i konkurs, så det finns fog för att säga att det nya undantaget har räddat tidningen och därmed lokal nyhetsbevakning i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.

Undantagsregeln för täckningsgraden infördes 1 januari 2016 men det här är första gången den tillämpas. Huvudregeln är att tidnignar med över 30 procent i hushållstäckning inte kan få pressstöd. Undantaget innebär att tidningar som överstiger den gränsen ändå kan få presstöd ”där täckningsgraden på grund av geografiska eller befolkningsmässiga förhållanden uppenbart ger en missvisande bild av tidningens konkurrensförmåga, t ex om utgivningsorten är liten och tidningen därför får en hög hushållstäckning trots att upplagan är låg och annonsmarknaden svag”.

– Med den sviktande annonsmarknad dagstidningar har till följd av att allt fler annonsörer prioriterar annonser på Google och Facebook är undantagsmöjligheten angelägen. Det vore en orimlig situation om tidningar med lite mer än 30 procents hushållstäckning istället börjar neka prenumeranter tidningen för att på det sättet kunna kvalificera sig för presstöd, säger Niclas Malmberg.

Läs också

”Nya presstödsreglerna motverkar vita fläckar på mediekartan”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

PresstödAlingsås Tidning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.