Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Algoritm ska hitta tusen lokala nyheter innan nyår

Publicerad: 6 april 2016, 07:55

Nyhetsroboten Marple som söker efter journalistiskt intressanta ingångar i statistik och öppen data ska hitta tusen nyheter innan nyår.


Bakom projektet står Journalism++ Stockholm och doktoranden Måns Magnusson. Ett syfte är att lokalredaktioner ska kunna dra nytta av den snabbt växande tillgången på data.

Öppen data har hittills varit en kraftigt underutnyttjad resurs inom journalistiken, säger Jens Finnäs från Journalism++ Stockholm i ett pressmeddelande.

Två exempel på nyheter som nyhetsroboten hittat är våg av cykelstölder i Göteborg och Rekordmånga narkotikaanmälningar i Sollefteå. Båda fanns i BRÅ:s månadsstatistik över anmälda brott.

Metoden lyckas sätta ljus på lokala statistiska avvikelser, som annars sällan får uppmärksamhet. En möjlighet att stärka den pressade lokaljournalistisken, menar Jens Finnäs.

Nyhetsroboten är ett av fyra projekt i Sverige som får innovationsstöd från Google Digital News Initiative. Den testas redan av Mittmedia och Östgöta Media.

Vi tror inte att robotar kommer att ersätta journalister. Däremot är vi övertygade om att automatisering kan göra den journalistiska processen smartare och mer effektiv. Vi hoppas kunna hitta nyheter som redaktionerna aldrig hade fått upp ögonen för annars, säger Jens Finnäs i pressmeddelandet.

Målet är att nyhetsroboten Marple ska hitta minst tusen nyheter innan årsskiftet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev