Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aktuellt frias för inslag om godhet

Publicerad: 21 december 2018, 11:35

Det kritiserade inslaget i Aktuellt, i vilket Aftonbladets ledarskribent beskrevs som "avskydd i vida kretsar", frias av Granskningsnämnden. Det bland annat eftersom Aktuellt så kraftigt korrigerade påståendet i efterhand.


Ämnen i artikeln:

SVT

Det var i augusti som Aktuellt beskrev Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg som ”avskydd i vida kretsar” i ett inslag om begreppet godhet. I anslutning till beskrivningen av Lindberg redogjorde Aktuellt också för flera ord man menade nämns allt oftare i diskussionen om godhet, däribland ”godhetsknarkare” och ”godhetsapostel”.

Såväl inslaget som formuleringen fick omedelbart kraftig kritik och Riksnyheternas ansvariga utgivare Charlotta Friborg valde dagen efter att förklara i ett blogginlägg varför man över huvud taget gjort inslaget samt ta avstånd från formuleringen om ledarskribenten. Hon skrev vidare att avsikten med inslaget var ”att beskriva att Lindberg uppfattas som kontroversiell i vissa kretsar”.

Flera personer anmälde inslaget till Granskningsnämnden. Dels ansåg anmälarna att SVT inte placerat begreppen i sitt högerextrema ideologiska sammanhang, dels ifrågasättes sakligheten i påståendet om Anders Lindberg.

Men eftersom SVT så kraftfullt korrigerade påståendet om Anders Lindberg i sändningen dagen därpå, samt eftersom inslaget i sin helhet inte anses strida mot kraven på opartiskhet och saklighet, väljer Granskningsnämnden nu att fria inslaget.

Läs mer på Granskningsnämndens hemsida.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.