Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aktieöverlåtelse ifrågasätts, minoritet stämmer VLT

Publicerad: 6 september 2007, 10:54

Minoritetsägarna i VLT AB vill att tingsrätten i Västerås fastställler att bolagsstämman i maj inte fattade något beslut om att överlåta dotterbolagens aktier, alternativt att om ett sådant beslut fattades så ska det upphävas.


Representanter för delar av släkten Pers och för Herencos Lejonälvan har till tingsrätten lämnat i en stämningsansökan mot VLT AB. Som skäl för sin stämningsansökan hävdar minoriteten, som äger 45 procent av aktierna, att ett beslut  är giltigt endast om nio tiondelar av de avgivna rösterna liksom av de aktier som fanns företrädda under bolagsstämman.
På stämman förhöll det sig inte så, hävdar minoriteten.
Aktieöverlåtelsen kan ha gynnat andra aktieägare, majoritetsägarna, på minoritetsägarnas bekostnad. Aktieöverlåtelsen gjordes till företag som kontrolleras av Stampen, som i sin tur är moderbolag till VLT AB.

Vid stämman, som hölls i Västerås den 23 maj (se Medievärlden 6 2007) beslöts om en särskild granskning av huruvida minoriteten missgynnats  genom de strukturaffärer som genomförts. Den stämningsansökan som nu lämnats in till tingsrätten är ett led i den granskningen.

Det var vid vårens VLT-stämma som en av slutpunkterna sattes för de strukturaffärer som Stampens vd Tomas Brunegård kallades årets största inom tidningssfären och som fick till resultat att Liberala Tidningar AB och Mediebolaget i Västsverige bildades.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev