Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Åklagarmyndighetens miss lurade hela mediesverige

Publicerad: 23 maj 2019, 09:06

Enligt ett pressutskick från Åklagarmyndigheten skulle det inletts en förundersökning om förtal mot en EU-parlamentariker. Men det stämde inte – inte ens en anmälan hade kommit in. "Det var den mänskliga faktorn", säger Robin Simonsson på Åklagarmyndighetens presstjänst.


Under torsdagen kom nyheten att åklagare inlett en förundersökning mot Sverigedemokraternas Kristina Winberg för förtal av deras andra parlamentariker Peter Lundgren. Uppgiften spreds i flera av de svenska medierna. Men det var inte sant – det hade inte ens inkommit en anmälan. Det fick medierna veta genom ett nytt utskick från åklagarmyndigheten.

– Det var den mänskliga faktorn helt enkelt. Vi sökte information från särskilda åklagarkammaren under morgonen och svaret vi fick då gällde gårdagens förundersökning och inget annat, säger Robin Simonsson på Åklagarmyndighetens presstjänst.

Så ni blandande ihop de två fallen?

– Ja.

Kommer ni se över era rutiner med anledning av det här?

– Oftast  fungerar kommunikationen bra, men med mänskliga faktorn kan sådant här hända ibland. Det är beklagligt, men det händer.

Robin Simonsson säger att redaktionerna av den här anledningen inte behöver börja dubbelkolla att utskicken från Åklagarmyndigheten stämmer.

– Huvudregeln är att man lita på det som vi skickar ut, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.