onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Åklagaren lägger ner NA-utredningen

Publicerad: 22 september 2017, 05:36

Polisen anmälde sig själv för tjänstefel i samband med att en NA-reporter tvingades lämna över en film i samband med en polisinsats i Örebro. Nu lägger åklagaren ner utredningen. Ett beslut som väcker starka reaktioner.


I början av september greps en svärdsman i centrala Örebro. En av NA:s reportrar filmade ingripandet. Polisen krävde i ett första skede att han skulle lämna över mobilen. Något reportern vägrade då det kunde finnas källskyddat material i den. Efter en diskussion med NA:s ansvarige utgivare Anders Nilsson kom parterna överens om att han enbart skulle lämna över filmen. Agerandet fick Örebropolisen att anmäla sig själv för tjänstefel.

Åklagaren har nu lagt ned utredningen.

– Ett tjänstefel är ju ett brott i brottsbalken och jag kan inte se utifrån det materialet jag ser här att ett brott är begånget. Då bromsar jag, säger chefsåklagare Maria Sterup till NA.

Hon har inte varit i kontakt med varken tidningen eller reportern för att få deras syn på det inträffade.

– Det framgår väldigt tydligt från tidningsartikeln. Jag har inte heller tillfrågat polisen, för det framgår väldigt tydligt av deras PM, säger Maria Sterup till NA.

Att åklagaren väljer att lägga ned utredningen förvånar NA:s chefredaktör Anders Nilsson:

– Det är jättemärkligt hur den här så kallade utredningen har gått till. Ingen har varit i kontakt med varken mig eller reportern. Det verkar inte som om man har lagt ned så mycket tid på den, säger han till den egna tidningen.

Även TU:s chefsjurist Per Hultengård reagerar på åklagarens agerande:

– Det är ett faktum att det togs ett beslut om beslag av telefonen, även om det inte verkställdes.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev