lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ahlberg/måndag: Kulturministern fick en ny snyting

Publicerad: 22 september 2008, 12:14

Reklamskatten blir kvar. Därmed fortsätter regeringen förnedringen av sin kulturminister.


Med en koppling till sysselsättningen meddelar regeringen officiellt idag att reklamskatten inte kommer att avskaffas 2009 heller.

Därmed har kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och hennes departement åter åkt på en stjärnsmäll.

I den nu famösa debattartikeln i Dagens Nyheter den 29 juni – där Lena Adelsohn Liljeroth konstaterade att storstadsstödet inte var förenligt med EG-fördraget – skrev hon också om att reklamskatten ska försvinna:

”Förändringarna i presstödet påkallar även en översyn av reklamskatten. Den harmonisering av nivåerna som skedde i samband med vårbudgeten 2007 var ett välkommet steg på vägen, men inte tillräckligt. Ett avskaffande är viktigt, såväl ur rättvisesynpunkt som ur strikt ekonomisk synvinkel, för de företag som betalar skatten. Dessutom är reklamskatten ideologiskt feltänkt. Reklam är en del av företagens marknadsföring, som är en central och nyttig del i marknadsekonomin – inget som ska straffbeskattas.”

Det är tydlig argumentering, med stark smak i uttryck som ”ideologiskt feltänkt” och ”straffbeskattas”.

Ändå blir det inget. Att säga att det inte fanns något löfte om tidpunkt håller inte. Kopplingen till översynen av presstödet är klar, och den blir av, från 1 januari 2009 gäller de nya reglerna, om än förändrade från det som gällde i juni.

Att skylla på att kovändningen i presstödsfrågan radikalt förändrar statsfinanserna håller inte heller. För 2009 skulle kostnaderna för presstödet minska med 16 miljoner förhållandevis idag, om man börjat avveckla storstadsstödet.
Reklamskatten inbringar runt 700 miljoner, ungefär 150 från dagspressen. Svenska Dagbladet bidrog 2007 med 15 miljoner, om det är den tidningen regeringen vill markera emot?

Att reklamskatten trots Lena Adelsohn Liljeroths utspel inte avskaffas förvånar ingen. Martin Jönsson påminner om att finansminister Anders Borg redan i juli på en direkt fråga sa att reklamskatten skulle vara kvar, men i övrigt är det bara kollegan Dagens Media som tagit upp frågan under dagen. Så illa är det – så marginaliserad är ministern med medieansvaret.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev