Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ahlberg/fredag: Arbetsmiljöverket ska hålla fingrarna från red-arbetet

Publicerad: 24 april 2009, 11:27

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion hos NWT-dottern Lokaltidningar i Västergötland AB, på Mariestads-Tidningen.
Inspektionen resulterade i ett unikt krav på redovisad riskbedömning av det redaktionella arbetet.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöverketNWT

En tidning, en redaktion, ska inte utsätta sina medarbetare för fara. Samtidigt finns det risker med en fri, granskande, oförvägen journalistik. Var gränsen går för vad man kan utsätta sig för av risker är en central del i den självständiga publicistikens avgöranden. Per definition ska inte myndigheter lägga sig i dem: vi har censurförbud i Sverige, och förbud mot hindrande åtgärder.

Vid inspektionen fick Arbetsmiljöverkets tjänstemän berättat för sig att de risker som möjligen kan uppstå inom företaget är kopplat till uppdrag på fältet.

Arbetsmiljöverket kommer då i sin nit fram till att Mariestads-Tidningen med syskontidningarna Skaraborgs Allehanda och Hjo Tidning ska ”beskriva på vilket sätt ni inför varje nytt uppdrag undersöker arbetsförhållandena och bedömer de risker som kan uppstå för arbetstagarna” – som det står i beslutet. Riskbedömningarna ska vara skriftliga.

Det ska alltså finnas ett dokument hos Arbetsmiljöverket i Göteborg med en beskrivning av vad tidningarna bedömer som riskabla uppdrag, och hur de arbetar med dem.

Verket är snubblande nära ”hindrande åtgärd”. Kravet bör omgående dras tillbaka.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöverketNWT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.