Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aftonbladets klandras av PON för utpekande

Publicerad: 23 november 2009, 12:05

Pressens Opinionsnämnd riktar klander mot Aftonbladet och aftonbladet.se för att ha publicerat en artikel om en död kvinna med detaljer som gjorde att kvinnan kunde identifieras av en större krets.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetPOPONAftonbladet.se

Tidningen och sajten publicerade i januari en artikel om en författare som gripits för knarkbrott i närheten av en lägenhet där en kvinna tidigare hittats död. I slutet av artikeln skrev Aftonbladet att kvinnan hittats död under julhelgen och att hon sannolikt avlidit av en överdos. Tidningen publicerade också en bild på gatan där lägenheten låg.

Uppgifterna korrigerades i tidningen och på sajten dagen efter. Aftonbladet och Aftonbladet.se uppgav då att dödsorsaken inte var fastställd och beklagade om uppgifterna vållat anhöriga till kvinnan skada.

En anhörig till kvinnan anmälde artikeln till Pressombudsmannen. Anmälaren ansåg att såväl bild som text (bland annat uppgiften att kvinnan dött under julhelgen) gjorde det möjligt för människor som bodde i området att dra slutsaster om vem den döda kvinnan var.

Aftonbladet skrev i sitt svar till PO att bilden var tagen i mörker och att fastigheten i förgrunden inte var det hus där kvinnan hittats död.

PO anser att kvinnan genom publiceringarna blev utpekad. ”Enligt min uppfattning står det klart att människor som bodde i den relativt avskilda stadsdel som det här rörde sig om, kände igen miljön och gatan på den bild som publicerades”, skriver PO.

POn delar PO:s bedömning och anser att Aftonbladet och aftonbladet.se ska klandras för att att ha brutit mot god publicistisk sed.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev