Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aftonbladetchef tar över Vi

Publicerad: 7 december 2010, 13:05

Det är med lust och förväntan som Aftonbladetchefen Sofia Wadensjö Karén tar sig an jobbet som chefredaktör för tidningen Vi.
En sådant här erbjudande får man bara en gång, säger hon. (Uppdaterad med intervju)


I mars tar Sofia Wadensjö Karén över efter nuvarande chefredaktören Anneli Rogeman. Tiden fram tills dess ska hon ägna åt att dels fasa ut sitt nuvarande jobb som featurechef på Aftonbladet och åt att sätta sig in i verksamheten på sin nya arbetsplats.

Man känner inte en tidning förrän man levt och jobbat med den. Jag måste börja med att lära känna redaktionen och de som jobbar där. Utveckling är inget man som chef bör sitta med själv, hela redaktionen måste vara med och driva den, säger Sofia Wadensjö Karén.

Tvekade du något när du blev erbjuden jobbet?

Egentligen inte. Det enda som fick mig att tveka lite var att jag har ett så fantastiskt roligt jobb nu. Men ett sådant här erbjudande får man bara en gång.

Sofia Wadensjö Karén säger att Vi mer och mer har tagit över den roll som Månadsjournalen hade på 1990-talet. Hon var själv en passionerad MJ-läsare och upplevde att Månadsjournalen lämnade ett hål efter sig när den försvann.

Men de senaste åren har Vi börjat fylla det hålet. Det är en helt unik titel för alla kulturellt intresserade som vill hålla sig uppdaterade. Dessutom har tidningen fantastiska skribenter, fotografer och layoutare. Det är en stor förmån att få jobba på ett ställe där alla de bitarna fungerar så väl ihop.

Kommer jobbet som chefredaktör för Vi att skilja sig mycket från ditt nuvarande jobb?

Både och. Precis som nu kommer det att handla om en verksamhet med fler titlar där det gäller att hitta nya intäktsben. Samtidigt är det en annan typ av miljö. Nu jobbar jag med att ge ut 380 tidningar om året. På Vi kommer det att handla om ett 20-tal.

Sofia Wadensjö Karén kommer närmast från rollen som featurechef på Aftonbladet där hon ansvarat för utveckling, försäljning samt affärsstrategier för ett tiotal regelbundna titlar, fyra undersajter och ett stort antal oneshots. Det senaste året har hon bland annat lett utvecklingen av magasinen Levande Historia och Royal.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin kommenterar i ett pressmeddelande  från Aftonbladet: ”Sofia Wadensjö-Karén har gjort ett fantastiskt jobb  med utvecklingen av våra titlar mot befintliga och nya målgrupper och  varit en skicklig chef för de redaktioner som gör våra viktiga magasin  och veckotidningar”

AB Tidningen Vi producerar och ger ut tidningarna Vi, Vi Läser och Vi Biografi samt driver en kundtidningsverksamhet. Sofia Wadensjö Karén tillträder 15 mars 2011.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.