Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aftonbladet vann mot Richard Herrey

Publicerad: 6 december 2017, 09:46

Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd i förtalsmålet som gäller en tweet av Martin Aagård. Hovrättens friande står därmed fast.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetMartin AagårdRichard Herrey

Aftonbladets kulturskribent Martin Aagård skrev ”Du är väl glad över valresultatet, din gamle rasist” i en diskussion om det danska Folketingsvalet.

Han bad senare om ursäkt för tweeten och tog bort Twitterkontot, men Richard Herrey ansåg sig förtalad och stämde Aftonbladet och Martin Aagård. Målet kom sedan att gälla Aftonbladet och inte Martin Aagård personligen.

Aftonbladet frikändes i tingsrätten, som motiverade sitt beslut med att formuleringen ”din gamle rasist” var ”nedsättande men desto mer svårbedömt än ett direkt påstående om att någon är rasist.”

Hovrätten fastställde sedan tingsrättens dom vilket innebar att Richard Herrey ska ersätta både Martin Aagård och Aftonbladet för deras rättegångskostnader i hovrätten. 21 000 respektive 40 000 kronor.

Richard Herrey valde då att överklaga till HD.

”Eftersom det saknas vägledande avgöranden avseende under vilka förutsättningar kränkande uttalanden i en situation som den aktuella föranleder ansvar för förtal och skadeståndsskyldighet och då näthat på sociala medier har blivit allt vanligare, är det mycket angeläget att frågan tas upp till prövning av Högsta domstolen”, skrev Richard Herreys ombud då i ett pressmeddelande.

Nu har HD beslutat att inte pröva fallet, vilket innebär att hovrättens beslut står fast.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver HD i beslutet.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev