söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aftonbladet klandras för månadens läsarbild

Publicerad: 28 februari 2012, 12:15

Anhöriga till ett par som omkom i en bilolycka blev illa berörda av tonen i vinnarintervjun.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Vinnaren av månadens läsarbild hade fotograferat en brinnande bil som sköts framför ett tåg. I bilen omkom ett äldre par.

Aftonbladet intervjuade mannen som tagit bilden med rubriken ”Insåg att jag inte kunde göra något” och underrubriken ”Grattis (vinnarens namn)”. Han svarar: ”Vad roligt. Tack!”. Samt att han ska köpa öl för vinstpengarna. Han fick också frågan om han hade förväntat sig att bilden skulle bli så bra.

Anmälaren ansåg att Aftonbladet hade använt olyckan på ett smaklöst och ovärdigt sätt.

PO och PON skriver att de även i tidigare beslut markerat att premiering av bilder som kan vara kränkande för de inblandade eller deras anhöriga kan strida mot god publicistisk sed och att tidningen därför ska klandras.

”Uppgifterna om händelsen tillsammans med bilden på den blå personbilen gjorde att de anhöriga enkelt kunde sluta sig till att bilden visade olyckan där föräldrarna omkom. Att välja ut en sådan bild till månadens läsarbild och premiera den på det sätt som skedde i artikeln, var hänsynslöst mot de efterlevande och inte förenligt med en ansvarig hållning inför den publicistiska uppgiften”, skriver PO i sin bedömning.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev