Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aftonbladet får ut Reinfeldts passbild – passbildssekretessen ”bisarr”

Publicerad: 19 maj 2009, 09:45

Aftonbladets reporter Anders Johansson får ut Fredrik Reinfeldts passbild. Kammarrätten ändrade Rikspolisstyrelsens beslut att bilden inte skulle lämnas ut.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Anders Johansson har drivit frågan om Reinfeldts passfoto av principiella skäl: Det gäller kvalificerad sekretess för passbilder, det vill säga att de kan bara lämnas ut om det är bevisat att personen på bilden inte lider skada.
För en offentlig person är frågan naturlig: hur kan det skada Fredrik Reinfeldt om bilden lämnas ut, när det finns tusentals bilder av honom.

Passbildsärendet har körts i två omgångar. I höstas lämnade Anders Johansson en allmän begäran om att få ut statsministerns passansökan med bild. Han fick nej hos Rikspolisstyrelsen och i kammarrätten. Regeringsrätten gav inget prövningstillstånd.

I februari preciserades ansökan till att det handlade om illustration av en artikel om huruvida Fredrik Reinfeldt ställer upp för omval. Det kan inte sägas vara ett negativt sammanhang, men Rikspolisstyrelsen ansåg att det inte vara bevisat att statsministern inte skulle lida skada.

Kammarrätten finner däremot att bilden kan lämnas ut.

– Det är i och för sig välkommet att passbilderna nu lämnas ut, säger Tidningsutgivarnas tryckfrihetsexpert Per Hultengård, men samtidigt ingen bra ordning när i praktiken myndigheter och domstolar sitter och gör antaganden och värderingar om kommande publicistiska beslut, i vilket sammanhang bilden skall användas.

– Varför just statsministerns passbild – till skillnad från alla de tusentals andra bilder på Fredrik Reinfeldt som Aftonbladet har – skall göras till föremål för en inträngande skadebedömning innan den kan lämnas ut framstår som obegripligt. Det illustrerar bara hur bisarr ordningen med sekretess för bilder i pass- och körkortsregistren är.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.