Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

AFP använde Twitterbilder utan lov

Publicerad: 17 januari 2013, 09:38

AFP publicerade bilder från jordbävningen på Haiti utan tillstånd. Bilder som de hittat på Twitter. Nu kan de tvingas betala upp till 200 000 dollar i skadestånd.


Daniel Morel var en av få fotografer som fanns på plats när den stora jordbävningen drabbade Haiti 2010. Han lade upp bilder på Twitter och berättade där att de gick att köpa.

Men en annan person laddade ner dessa och sålde dem till AFP. Bilderna fick sedan stor spridning. Bland annat publicerade Washington Post, USA Today, Boston Globe och ett antal internationella tv-kanaler dem.

Efter diskussioner med AFP slutade det med en utdragen rättegång. Nyhetsbyrån menade att de hade rätt att fritt använda bilder från Twitter och pekade på att det händer dagligen att bilder där kopieras och återpubliceras av tredje part.

Nu har domstolen kommit fram till, i ett så kallat att key opinion, att Daniel Morel har rätt. Då bilderna har spridits såväl via AFP som Getty Images har ett stort antal tidningar använt dem. Hans advokater menade att om man bara utgick från antalet publiceringar gånger det normala arvodet per bild skulle skadeståndet ligga på mellan 4,5 miljoner dollar och 45 miljoner dollar.

Men sannolikt kommer det att hamna på mellan 20 000 dollar och 200 000 dollar skriver Arstechnia.com. Om inte parterna kommer till en uppgörelse innan.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.