Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Affärsman stämmer DN efter granskningen

Publicerad: 24 oktober 2018, 12:29

Affärsmannen Johan Lundberg, som nyligen var föremål för en granskning i Dagens Nyheter, anser att tidningen insinuerar att han har kopplingar till den ryska regimen och till Sverigedemokraterna. Nu stämmer han tidningen för grovt förtal.


Johan Lundberg, som äger fastighetskoncernen NFF Nordic AB, stämmer Dagens Nyheter för grovt förtal. På tisdagen skickade hans ombud, advokat Percy Bratt, in sin stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Det framgår av ett pressmeddelande från NFF Nordic.

Bakgrunden är den granskning, som publicerades för ett par veckor sedan, i vilken DN rapporterade att Johan Lundbergs bolag har hyrt ut lokaler till Sverigedemokraterna. Detta ska partiet ha uppfattat som ett stöd från affärsmannen. Även den ryska ambassadören hyr enligt DN:s uppgifter lokaler av Lundbergs bolag. Enligt Johan Lundberg framställs han i artikeln som en person med kopplingar till den ryska regimen och till Sverigedemokraterna. Uppgifter som han kraftigt tillbakavisar.

– Artikeln är djupt kränkande och har vållat mig och mina medarbetare omfattande personlig och affärsmässig skada, säger Johan Lundberg i en kommentar.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski står fast vid sitt publiceringsbeslut och välkomnar en prövning i rätten.

– Vi står för den här publiceringen. Uppgifterna är relevanta och korrekta. Vill de pröva det här rättsligt har jag inget emot det, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att försvara vårt publiceringsbeslut i rätten. Och vi har omfattande stöd för vår sak.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev