Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Adaktusson: Dawit Isaak har flyttats

Publicerad: 27 oktober 2011, 12:21

Dawit Isaak finns inte längre kvar i fängelset i Eritrea. Det uppger Lars Adaktusson i Radio1.
/Uppdaterad/


Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakLars Adaktusson

Uppgifterna, som enligt Lars Adaktusson kommer från trovärdiga eritrianska oppositionspolitiker, kan tyda på att Dawit Isaak inte längre är i livet.

Dawit Isaak ska inte längre finnas kvar i fängelset Eira Eiro dit han fördes 2006. Enligt flera källor ska ingen fånge lämnat fängelset levande.

Leif Öbrink säger i Radio 1 att Eritrea är ett land som flödar över av rykten. Leif Öbrink påpekar att han fått uppgifter om att Dawit Isaak aldrig suttit i Eira Eiro fängelset och att ge utrymme för dessa nya obekräftade rykten är att gå diktatorn Isaias Afwerki vägar.

Svenska Dagbladet agerade som ”nyttiga idioter” när de publicerade artiklarna om att familjen trodde att medietrycket kunde vara negativt menar Leif Öbrink.

Mehari Abraham, exileritreansk samhällsdebattör och journalist vid TV-Zete i Stockholm, är enligt TT en av dem som tror att Isaak inte längre lever. Uppgifterna är inte bekräftade från officiellt håll, men de källor som nu hävdar att Isaak inte längre finns kvar i fängelset har haft rätt om tio tidigare dödsfall.

Väldigt viktigt att påminna att det här är obekräftade uppgifter säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i Radio 1. Men det är dramatisk uppgifter som måste berättas. Dock är det väldigt, väldigt svårt att kontrollera fakta från Eritrea, säger Thomas Mattsson som personligen inte vill tro att det är sant att Dawit Isaak är död.

Inslaget sänds just nu på Radio 1. Lyssna här:

Om Dawit Isaak lever fyller han 47 i dag. Hans dotter Betlehem Isaak skriver till sin pappa i Expressen i dag.

Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakLars Adaktusson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.