Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

A-pressen på offensiven – köper flera mediebolag

Publicerad: 31 januari 2007, 10:55

A-pressen i Danmark är på offensiven och har nu köpt nyhetsportalen MediaWatch, nyhetsbyrån Newspaq och reklambyrån Vermö Gruppen. A-pressen vill fortsätta att expandera och intresserad av finna nya investeringsmöjligheter i Östeuropa.


Efter att A-pressen för sex år sedan måste lägga ned dagstidningen Aktuelt i Köpenhamn har det LO-ägda bolaget fört en sömnliknande tillvaro. Men det är bara som det sett ut i offentlighetens ögon. I själva verket har medarbetarna i A-pressen arbetat hårt för att komma på rätt köl igen efter stora underskott med Aktuelt.

Med köpen av MediaWatch, Newspaq och Vermö Gruppen ökar A-pressen sin omsättning från 52 till 75 miljoner danska kronor om året. Antalet anställda bli nu totalt sett 75. Efter att under de senaste tre åren legat på 0-resultat väntas A-pressen nästa år ge ett par miljoner kronor i överskott. Om en fyra, fem år är målet att få ett överskott på tio miljoner kronor.

MediaWatch har specialiserat sig på på mediafrågor, medan Newspaq bland annat lämnar material till TV3:s och Kanal 4:s text-tv. Planen är nu att lägga samman MediaWatch och Newpaq med A-pressens nuvarande nyhetstjänst, Net-Redaktionen, som får namnet Nyhetsbyrån Newpaq.

Så nu får Danmark ytterligare en aktiv spelare på den hektiska mediamarknaden.

– Ja, men vi är ju ingen stor spelare, det vill jag gärna understyrka, säger vd Bjarne Salomonsen i A-pressen till Medievärlden. Nu ska vi under det kommande halvåret konsolidera oss och se till att vi fungerar bra tillsammans med de nya verksamheterna. Därefter kan det bli aktuellt att se efter nya möjligheter för investeringar. I första hand vill vi agera i Danmark, men om det visar sig vara intressanta projekt i till exempel Östeuropa, ja, så ser vi gärna på det. Vi önskar utvidga vår verksamhet inom magasiner, tv-produktion och internet.

Sedan tidigare äger A-pressen 30 procent av aktierna i danska MetroXpress. A-pressen står också bakom mediahuset Lynx Media på Nörrebro i Köpenhamn, utger ungdomstidningen Tjeck och levererar material till lokalradiostationer.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.