Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

800 tidningar lades ned när danska portostödet försvann

Publicerad: 21 februari 2007, 10:27

Under de senaste tre åren har 800 danska tidningar fått stänga som följd av att portostödet togs bort 2004. Det visar en färsk undersökning från organisationen Dansk Fagpresse. För en del tidningar har lösningen blivit att gå över till elektroniska nyhetsbrev.


Samtidigt som portostödet till tidningarna togs bort ökade Post Danmark sina avgifter med 400 procent. Detta var mer än de små föreningstidningarna klarade att bära.

– På mycket kort varsel drabbades tidningarna hårt i Danmark, säger direktör Christian Kierkegaard i Dansk Fagpresse till Medievärlden.
– Värst gick det ut över de små föreningstidningarna med upplagor på under
3 000 exemplar, de kunde inte bära de fördyrade portoutgifterna. De fick heller inte den nödvändiga tidsfristen till att finna andra lösningar. Den enda utvägen blev för det mesta nedläggning. I en del fall valde tidningarna i stället att ge ut elektroniska nyhetsbrev. Övergången från tryckta till elektroniska medier hade förmodligen kommit ändå för många tidningar, men nu påskyndades denna utveckling genom att stödet upphörde.

– De stora landstäckande magasinen gick i regel in för andra lösningar. De ändrade sin utgivning från kanske 12 nummer om året till tio. Många valde att köpa färre bilder eller dra in på frilansmaterialet. Samtidigt gynnades de stora tidningarna av goda konjunkturer med ökade annonsintäkter.

Christian Kierkegaard är bekymrad över de effekter nedläggningen av 800 tidningar kan skapa för föreningslivet.
– Föreningarna är ju en del av vår demokrati och när 800 av deras tidningar försvinner, så betyder det samtidigt att demokratin är hotad. Och jag tror inte att vi ännu sett slutet på tidningsdöden i Danmark.

Orsaken till att den danska regeringen tog bort portostödet var att man ville spara pengar samt skapa större konkurrens på distributionsområdet. År 2003 kostade portostödet staten 188 miljoner danska kronor. I samband med att Post Danmark privatiserades öppnades marknaden för nya distributörer, bland annat Bladkompaniet. Men deras kunder blev framförallt de stora tidningarna och magasinen. De små tidningarna utestängdes på grund av distributionskostnaderna.
Men den 1 januari i år klev norskägda Citymail in på den danska marknaden och därmed kan möjligheter öppna sig även för de små tidningarna.

Mediaforskare Frands Mortensen vid Århus Universitet är kritisk till regeringens borttagande av portostödet. Till business.dk säger han att det har haft negativa konsekvenser och varit ett slag mot mångfalden i pressen. Några tidningar har blivit tvingade att stänga, medan andra har funnit ny form. Det enda positiva enligt honom  är att staten inte längre har denna utgift.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.