Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

8 Sidor kan tas över av myndighet

Publicerad: 19 november 2013, 09:54

8 Sidor, tidningen för lättlästa nyheter, kan tas över av en myndighet. "Det är ett skrämmande förslag", säger tidningens chefredaktör Malin Crona.


Idag ges 8 Sidor ut av stiftelsen Centrum för lättläst. En statlig utredning föreslår att verksamheten ska flyttas in under Myndigheten för Tillgängliga medier.

Det innebär att de enda nyheterna som de allra svagaste grupperna kommer att ha läst när de röstar ska produceras av en statlig myndighet, säger Malin Crona.

Enligt henne skulle förslaget innebära högre kostnader och skapa fler problem än det löser.

Jag är mest rädd att det kommer att leda till ett lägre valdeltagande i de grupper som redan idag får se sina mänskliga rättigheter indragna dag för dag. Det är ett skrämmande förslag.

Om verksamheten ska flyttas någonstans skulle public service passa mycket bättre, enligt Malin Crona.

Public service är fristående och har ett uppdrag att vara till för alla. Centrum för lättläst skulle kunna bli ett eget bolag inom public service.

Utredaren föreslår också att Centrum för lättläst bara ska rikta sig till människor med funktionsnedsättning och inte till nyanlända svenskar.

Varför väljer en statlig utredning att ställa två svaga grupper mot varandra? Det vi gör fungerar för båda grupperna, och det här är ett segregerande förslag som lämnar de nyanlända i sticket.

Malin Crona har bloggat om tidningens framtid.

Centrum för lättläst har samlat länkar om utredningen här.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev