Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

63 – 0 till HD i förtalsmål

Publicerad: 24 februari 2017, 08:22

Helsingborgs Dagblad har friats på alla punkter i ett förtalsmål som har sin grund i en granskning om kolloidalt silver.


Ämnen i artikeln:

Lars DahménHelsingborgs Dagblad

En företagare har hävdat att Helsingborgs Dagblad gjorde sig skyldiga till grovt förtal i samband med att tidningen gjorde en granskning av kollodialt silver. Företagarens verksamhet tillverkar och säljer ett medel som är baserat på kolloidalt silver.

I sin marknadsföring har bolaget hävdat att medlet förebygger och behandlar bland annat cancer, ebola och multipel skleros. Läkemedelsverket har stoppat all försäljning och marknadsföring av medlet som en medicinsk kur. Det får dock säljas som vattenreningsmedel.

Rättegången inleddes i tisdag. I går kom domen. HD frias på samtliga 63 åtalspunkter.

– Det känns jättebra. Det visar att det var rätt att publicera, säger tidningens dåvarande ansvarig utgivare Lars Dahmén till HD.se

– Det här var en viktig dom. Både för HD självklart, men också för journalistiken. Utfallet är tydligt i och med att det blev en friande dom på alla punkter. Så jag är självklart nöjd med beslutet. Det visar att journalistiken står stark, säger HD:s nuvarande chefredaktör Jonas Kanje till Medievärlden.

Domen innebär att företagaren ska betala såväl sina egna som HD:s rättegångskostnader som är på drygt 600 000 kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev