Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

400 000 dollar för Dawit Isaaks frihet

Publicerad: 25 augusti 2011, 05:22

400 000 dollar skulle få Dawit Isaak fri. Det berättar Lars Adaktusson i DN Kultur i dag. Men allt var ett bedrägeri. Samtidigt uppger källor att varken Carl Bildt eller Fredrik Reinfeldt vill komma för nära fallet.


Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakLars AdaktussonExpressen

Pengarna skulle en grupp högt uppsatta politiker i Eritrea ha. En av dessa var en minister. En kvinna tog kontakt med Lars Adaktusson våren 2009 med en förhoppning att han skulle kunna förmå Stenbecksfären att skaffa fram pengarna.

Lars Adaktusson jobbade då på TV8. Tv-kanalen skulle få exklusiva intervjuer och sändningsrättigheter vid frigivningen.

Senare kopplades Expressen in i planerna.

Det visades sig dock efter ett tag att kvinnan var en mycket slipad bedragerska och kontakterna avvecklades. Bland annat efter att hon ringde till Expressen och uppgav att hon var på väg ombord på ett plan till Asmara. Men en av tidningens medarbetare såg henne precis då i receptionen på hotell Intercontinental i Amman.

Lars Adaktusson är inte optimistisk när det gäller Dawit Isaaks framtid. Det kan mycket väl bli så att Dawit Isaak inte kommer levande från den eritreanska diktaturens fängelse. Och sedan kommer fallet att bli hemligstämplat. Och den tysta diplomatins förespråkare kommer inte att behöva förklara sig.

En av statsministerns medarbetare har berättat för Lars Adaktusson att både Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt är rädda det kan bli en belastning att förknippas med ett så känsligt och svårlöst ärende.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News