Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

34 pressnämnder i öppet brev till Facebook

Publicerad: 31 oktober 2016, 13:41

Alliance of Independent Press Councils of Europe (AIPCE), har i dag överlämnat ett öppet brev till Facebook i vilket stark kritik riktas mot att sociala medier-nätverk redigerar och/eller tar bort material från konton som används av medier för publicering av journalistik.


Ämnen i artikeln:

FacebookPOPON

I brevet som överlämnades vid Norsk Redaktørforenings höstmöte i Oslo står bland annat:

”Journalistik som redan står under etisk granskning av en pressnämnd ska inte redigeras eller tas bort av Facebook. Vi önskar att Facebook respekterar pressfriheten och garanterar att detta inte händer i framtiden”.

AIPCE vill nu se en dialog med Facebook för att säkerställa att så inte sker.

Sveriges pressombudsman Ola Sigvardsson som är ledamot av AIPCE:s samordningskommitte var i Oslo för att överlämna brevet som Patrick Walker, director of Media Partnership hos Facebook, mottog. Walker var positiv till en dialog och sade vidare att initiativ likt detta är nödvändiga för att Facebook förbättra sig inom detta område.

I nätverket AIPCE ingår 34 oberoende pressnämnder i Europa som årligen möts och diskuterar pressetiska frågor. 2016 års konferens arrangerades i Stockholm för att fira att världens äldsta pressnämnd, Pressens Opinionsnämnd, fyller 100 år. På konferensen beslutades att man skulle vända sig till sociala medier för att inleda samtal för att stoppa granskningen av journalistiskt material.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FacebookPOPON

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev