Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

21-åring åtalas för hot mot VK-reporter

Publicerad: 21 januari 2016, 13:10

Den 21-åring som i november misstänks ha hotat en VK-reporter åtalas nu för sju fall av hot mot tjänsteman och fem fall av olaga hot. Enligt åklagaren kan hoten kopplas samman med främlingsfientlighet.


Efter att en reporter på VK skrivit en artikel om flyktingsituationen i Västerbotten kom ett hot som gick ut på att texten skulle avpubliceras annars skulle något ske som enligt åklagaren gjorde att journalisten och dennes familj kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet.

Den häktade 21-åringen erkänner gärningen men anser att han inte menade det som ett hot. Han bestrider därför ansvar för brott enligt VK.se som läst häktningsprotokollet.

21-åringen ska även ha krävt att en reporter i Göteborg avpublicerat en annan artikel med formuleringen Ta bara bort ordet så får du leva.

Dessutom misstänks 21-åringen för att ha hotat Umeå kommuns stadsdirektör Jonas Jonsson, samt de tre kommunalråden Hans Lindberg, Margareta Rönngren och Anders Ågren. Där fanns det en koppling till de flertal brandattentat som skedde under hösten mot flyktingförläggningar runtom i Sverige.

Vi är redo att gå till attack igen, vi har vapen så att ha vakter hjälper inte så mycket () Vi är inte rädda att gå attack mot er, vi vet redan var ni bor och tro mig det skulle inte var så kul för er att se sitt eget hus brinna ner till grunden.

21-åringen misstänks också för att ha hotat anhöriga till en av de som dog i skolattacken i Trollhättan i höstas. Han kan också ligga bakom ett hot att bränna ner skolan.

Höjd säkerhet på VK efter hot

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev