torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

160 förlorar jobben när Allers stänger tryckeri

Publicerad: 4 september 2008, 11:25

Veckotidningskoncernen Allers Förlag lägger ner sitt tryckeri i Helsingborg och flyttar tidningsproduktionen till Danmark och Norge. 160 grafiker berörs av nedläggningen.


När beskedet kom på torsdagseftermiddagen lade grafikerna ner arbetet i protest och samlades utanför tidningshuset i en demonstration mot de danska ägarrepresentanterna som då fortfarande satt i möte.

– Det är en djup, djup besvikelse här – 160 personer mister jobbet, säger Grafiska klubbens ordförande Bo-Arne Andersson.

– Vi förlorade trots att det går mycket bra för tryckeriet.  Och för Aller-koncernen.

Bakgrunden är en konsultrapport som förespråkar en nedgång från tre till två tryckerier inom Allerkoncernen. Dels beror det på sjunkande upplagor, dels på planerade investeringar i nya tryckpressar.

– Då har ägarna valt att lägga ner i Helsingborg och behålla de två tryckerierna i Köpenhamn och Oslo, säger Bo-Arne Andersson.

De tidningar som idag trycks i Helsingborg ska alltså tryckas på de två kvarvarande tryckerierna. Plus att ca 20 procent läggs ut på extern tryckning i Sverige.

Tryckeriet i Helsigborg, som funnits sedan slutet av 1800-talet, trycker Allers samtliga 32 svenska vecko- och månadstidningar. Det handlar om 1,5 miljoner tidningar i veckan.

Svenska Allers ger ut tidningar som Allers, Hemmets Veckotidning, Svensk Damtidning, Året Runt.

Det svenska dotterbolaget, med 600 anställda, omsatte i fjol 1,3 miljarder kronor och hade en vinst på 170 miljoner kronor.

Sammantaget är Allerkoncernen, med huvudkontor i Köpenhamn, Nordens största populärpressbolag och ger ut ett 70-tal olika tidningar.

Medievärlden har förgäves sökt svenska Allers vd Martin Hansson för en kommentar.
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev