Medievärlden Premiums arkiv
Dagens Samhälles intäktssiffror var dopade + Metros ägare jagar fler tidningsförvärv + Nytt EU-program för beskattning av nätjättar
Publicerad: 25 september 2017, 09:47
Ur innehållet:
1. Fortsatt tillväxt för digitala läsarintäkter
2. Schibsted klyvs i två delar
3. DN höjer bara för Stockholmskunder
4. Stort söndagstapp i Danmark
5. Finska TT ber om statligt stöd
6. JP/Politikens nya ungdomssatsning växer
7. Kändistidningarna tappar i Danmark
8. Aller avskedar och byter strategi
9. Tidskriftsförlag och dagstidningar i innehållssamarbete
10. Brexit leder till dragkamp om 1400 tv-kanaler
11. CBS slog Murdoch på hemmaplan
12. Sverige vill avvakta med Googleskatt...
13. ...men det vill inte EU
14. Metros nya ägare på jakt efter fler tidningsförvärv
15. Dagens Samhälles intäktssiffror var dopade
16. Altinget fortsätter växa
ANALYS
Fortsatt tillväxt för digitala läsarintäkter
PwC har släppt sin rapport Entertainment & Media Outlook 2017-2021 för den skandinaviska marknaden (http://kampanje.com/globalassets/pdf-er/gmo2017_rapport_v006-1.pdf) . Den visar bland annat att:
* När det gäller annonsintäkter kommer digitalt att öka sin andel från 48 till 58 % de kommande fem åren. Dagspress (print) kommer att minska sin från 18 till 12 %, tv (exkl. online) från 16 till 14 % och tidskrifter (print) från 6 till 4 %.
* Dagspressen kommer att fortsätta tappa i print (annonsintäkter -6,7 % och läsarintäkter -6 %), och de digitala ökningarna (annonsintäkter +3,1 % och +11,7 % läsarintäkter) kommer inte att kunna kompensera det tappet.
* De digitala läsarintäkterna har högst tillväxttakt av dagspressens intäktskategorier under hela perioden, men den kommer att minska från cirka 20 % i år till cirka 10 % 2021. Tillväxten för de digitala annonsintäkterna kommer däremot att ligga ganska stabilt på strax under 5 procent.
* Inom annonsmarknadens internetkategorier kommer mobilt (+17,6 %) att ha den största tillväxten, följt av sök (+10,7 %) och video (+8,9 %)
* Rapporten konstaterar också att den skandinaviska marknaden är bättre positionerad för att skapa värde från AI och Internet of things än övriga världen på grund av infrastrukturen och antalet uppkopplade enheter.
KOMMENTAR: De digitala läsarintäkterna på den skandinaviska marknaden gjorde, enligt denna rapport, sitt största ryck 2013 och 2014 när de ökade med 60 respektive 30 %, så den 20-procentiga ökningstakten är inte från en nollnivå. Frågan är ändå om det kommer att räcka när printintäkterna fortsätter att minska rejält.
DAGSPRESS
Schibsted klyvs i två delar
Schibsted delar upp sin verksamhet i ”marketplaces” och ”media”. Omorganisationen sker för att "stärka såväl den lokala som globala verksamheten". Samt sannolikt också för att stärka bolagets aktiekurs på sikt. Till ”media” räknas förutom tidningsverksamheterna i Sverige och Norge även bolag som Lendo och Prisjakt. Chef för ”media” blir Schibsted Sveriges chef Raoul Grünthal. I en intervju med Resumé (https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2017/09/20/raoul-grunthal-darfor-delar-vi-upp-schibsted/ ) dementerar han att det finns några planer på att sälja den delen av verksamheten. ”På kort och mellanlång sikt är det snarare tvärtom. Om vi inte gjort den här förändringen hade vi haft svårt att fokusera på olika delar samtidigt.”
KOMMENTAR: Även om det inte blir någon avyttring skulle det kunna bli en avregistrering från börsen för medieverksamheten. En åtgärd som sannolikt skulle stärka aktiekursen för den övriga verksamheten. Medievärlden Premium kommer i veckan att publicera en snabbanalys om uppdelningen av Schibsted.
DN höjer bara för Stockholmskunder
DN höjer priset med 25 procent från första oktober för vissa prenumeranter som Analysbrevet tidigare skrivit om (2017-09-04). Enligt de stickprov Medievärlden har gjort gäller höjningen endast de kunder, i framför allt Stockholm, som tidigare betalat 399 kronor i månaden för att ha tidningen i brevlådan sju dagar i veckan. De postnummer vi testat i övriga landet ligger kvar på samma pris.
Stort söndagstapp i Danmark
Läsningen av söndagstidningar sjunker rejält i Danmark. Sämst går det för Ekstra Bladet som tappat över 30 procent av läsarna under första halvåret i år jämfört med samma period i fjol. Landets största dagstidning, Politiken, tappade 15,5 procent av sina söndagsläsare under perioden. Bara en tidning kan redovisa en ökning i Kantar Gallups mätning, Århus Stiftstidende, som ökade antalet läsare med 21,7 procent. I genomsnitt minskade antalet söndagsläsare med 11,4 procent. Antalet läsare på vardagarna minskade med i genomsnitt 9,3 procent. Även här är det Ekstra Bladet som tappar mest, 18,5 procent. Två tidningar ökar antalet läsare på vardagarna, Information med 15,1 procent och Licitationen som ökade sin räckvidd med 80 procent till 9 000 läsare.
Finska TT ber om statligt stöd
Finska Notisbyrån (Finlands motsvarighet till TT) har på senare tid tappat många kunder, bland annat de svenskspråkiga dagstidningarna. Enligt styrelsemedlemmen Pekka Mervola behövs nu 5 miljoner euro (47 miljoner SEK) i statstöd årligen för att kunna klara verksamheten. ”Det motsvarar 1 procent av skatten till YLE. Med de pengarna skulle byrån kunna sänka priserna och få tillbaka en del av sina kunder”, säger han till Suomen Lehdistö. Byråns vd och chefredaktör Mika Pettersson säger till Keskisuomalainen att en nedläggning vore en "medborgerlig katastrof". Finska Notisbyrån gick med förlust 2015, men kunde i fjol kamma hem försäljningsvinster av engångsnatur. Byrån ägs av de ledande finländska mediehusen, med Sanoma och Alma Media som största ägare. Dess omsättning var i fjol 10,5 miljoner euro.
JP/Politikens nya ungdomssatsning växer
För en dryg månad sedan startade JP/Politiken det nya ungdomsmediet Format, ett onlinemedie (https://formatformat.dk/) som riktar sig till 20–30-åringar. Chefredaktören Benjamin Kürstein har tidigare varit chefredaktör för Vice i Norden och ambitionen är att kunna rapportera ”en utrikesnyhet på Snapchat och ett kommunalval på Instagram”. Innehållet är gratis och affärsmodellen är sponsorer och banners. Nu startar Format även en ny nischsajt (http:// http://jyllands-posten.dk/kultur/ECE9775811/nyt-medie-for-unge-bliver-navngivet-format/) : Skærm, som ska fokusera på film, serier och streaming.
• I regeringens förslag till statsbudget för 2018 fanns ingen uppräkning av presstödet med (https://www.medievarlden.se/2017/09/tu-kritiserar-utebliven-presstodshojning/) . Det ligger oförändrat på 567 miljoner kronor trots att 48 miljoner kronor ur anslaget inte använts. Presstödet kommer att höjas 2019 och 2020.
• Danska Berlingske Media släcker Business.dk som självständigt varumärke och integrerar i stället ekonomibevakningen i Berlingske.dk.
• Danska Jysk Fynske Medier erbjuder sina 150 000 fullt betalande prenumeranter att ladda ned eller lyssna på en e- eller ljudbok i månaden från Aarhus Universitet utan kostnad. Erbjudandet gäller de kommande 100 månaderna.
• I brittiska Oldham lade dagstidningen Oldham Chronicle ned sista augusti. Nu har två nya, betalda, veckotidningar lanserats för att fylla tomrummet (http://www.pressgazette.co.uk/two-paid-for-weekly-newspapers-launch-in-oldham-as-talks-continue-on-rescue-plan-for-daily-chronicle/) .
TIDSKRIFTER
Kändistidningarna tappar i Danmark
Allerägda Se og Hør tappade 9,3 procent av sin räckvidd under första halvåret jämfört med samma period 2016 och har nu under 400 000 läsare per vecka. Koncernens andra kändistidning, Billed Bladet, tappade också i räckvidd (-4,7 procent) men har fortfarande över 400 000 läsare per vecka, vilket den nu är ensam om i Danmark bland de tryckta veckotidningarna. I genomsnitt tappade de danska kändistidningarna 5 procent av sina läsare under perioden.
Aller avskedar och byter strategi
Aller i Danmark skär ned 13 tjänster, varav tre inom den kommersiella ledningen, och sju redaktionella. Detta inför ett strategibyte som ska presenteras i början av oktober. Då ska Aller presentera den nya strategi som ska ersätta den "Safari-strategi" som gällt sedan 2012, som bland annat inneburit uppköp av ett antal resebyråer, skriver Mediawatch (http://mediawatch.dk/secure/Medienyt/Ugeblade_magasiner/article9887548.ece) .
Tidskriftsförlag och dagstidningar i innehållssamarbete
Kanadensiska Rogers Media har inlett ett samarbete (https://canadianmags.blogspot.se/2017/09/rogers-media-selling-magazine-content.html) som innebär att förlagets tidskriftstitlar levererar innehåll till en specialsektion i Post Medias dagspresstitlar som får namnet ”Life by Design” och behandlar livsstilsfrågor. Bland titlarna som står för innehållet finns Chatelaine, Flare, Today’s Parent och MoneySense.
• M-Magasin släppte förra veckan specialtidningen Allt för din hälsa 50+ på 140 sidor och för priset 89 kronor.
• Egmont har registrerat titeln Egmont Miniböcker för utgivning med sex nummer per år.
TV/RADIO
Brexit leder till dragkamp om 1 400 tv-kanaler
Nederländerna och Estland är två av länderna som jobbar hårdast på att bli alternativet för 1 400 europeiska tv-kanaler, bland annat Discovery, MTG och Viacom, som antas vilja lämna Storbritannien när Brexit inträffar. Enligt nyhetsbrevet Tv-nyheterna är Nederländerna favorit och Estland tvåa. Där är det medieinfrastrukturbolaget Levira som försöker pitcha in baltstaten som ny destination för tv-verksamheterna. Levira ägs av estniska staten och franska TDF-Group. ”Utgången av Brexit-förhandlingarna är långt ifrån klara. Under tiden följer vi processen och håller en nära dialog med såväl myndigheter som industrins aktörer. Vi hoppas såklart att Storbritannien når en överenskommelse för broadcasting-sektorn i ett handelsavtal, så att de aktörer som sitter i Storbritannien med sina utsändningar kan fortsätta göra det under nuvarande reglering,” säger Tobias Gyhlenius, PR-chef på MTG, till Tv-Nyheterna (http://www.tv-nyheterna.se/pub2/viewArticle?articleId=42306) .
CBS slog Murdoch på hemmaplan
CBS köper australiska Ten Network som är en av landets tre största kommersiella tv-kanaler. Priset blev 209,7 miljoner australiska dollar (1,33 miljarder SEK. In i det sista försökte även Rupert Murdochs son Lachlan Murdoch och hans affärskompanjon Bruce Gordon att köpa kanalen (http://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/09/19/cbs-wins-battle-for-australia-ten-network/) . Den senare äger både en annan stor tv-kanal i Australien, WIN Television, samt är en av de största aktieägarna i Ten Network
• SVT ska spara in 50 miljoner kronor på sin ledningsenhet, pengarna ska satsas på utveckling av tjänster och utbud. Omfördelningen av resurserna beräknas vara färdig i slutet av 2019, skriver SVT:s interntidning Vipåtv. Bakgrunden är den ökade konkurrensen och publikens förändrade mediebeteende.
DIGITALA MEDIER
Sverige vill avvakta med Googleskatt...
I förra Analysbrevet (2017-09-18) skrev vi att den svenska regeringen inte ställde sig bakom kravet på en omsättningsskatt för Google och Facebook. I en intervju i Medievärlden (https://www.medievarlden.se/2017/09/darfor-tror-inte-sverige-pa-googleskatten) säger Magdalena Anderssons statssekreterare Leif Jakobsson att man vill att frågan ska hanteras av OECD och inte av EU och att en skatt på omsättning är en dålig lösning som bara kan bli temporär. Men också att Sverige inte fattar något egentligt beslut i frågan förrän på finansministermötet i december.
… men det vill inte EU
EU-kommissionen lanserade i torsdags ett program för att ta fram en snabb lösning för att komma åt internetjättarnas skatteflykt. I pressmeddelandet står det bland annat: ”I frånvaro av adekvata globala processer, bör EU införa sin egen lösning på att beskatta vinsterna för de digitala bolagen”. Alltså ganska långt från den linje som den svenska regeringen håller i frågan. Här finns hela pressmeddelandet (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-3305_en.htm) och här frågor och svar (http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-3341_en.htm) .
• Nyhetssajten News55, som vänder sig personer som är 55 år eller äldre, startar en ekonomisajt. Bakom satsningen står grundarna Artur Ringart och Fredrik Lundberg samt ekonomijournalisten Karolina Palutko Macéus.
MEDIEAFFÄRER
Metros nya ägare på jakt efter fler tidningsförvärv
Christen Ager-Hanssen och bolaget Custos som förra året köpte svenska Metro vill nu förvärva tidningar på den brittiska marknaden. Christen Ager-Hanssen köpte (Analysbrevet 2017-08-14) i augusti 5 procent av aktierna i skuldtyngda Johnston Press som är landets näst största tidningskoncern med över hundra lokala titlar. Nu har han även aviserat att han vill köpa brittiska gratistidningen Metro av Daily Mail (http://www.telegraph.co.uk/business/2017/09/16/evgeny-lebedev-among-newspaper-barons-battle-buy-metro/) . Även Evening Standards ägare Evgeny Lebedev och Johnston Press har uttryckt intresse för att köpa brittiska Metro så det är upplagt för budstrid. Christen Ager-Hanssen säger att hans intentioner är att leda konsolideringen av den brittiska dagspressen och hitta nya intäktskällor genom att leda tidningarnas onlinetrafik till nya affärsverksamheter i Custosägda startupbolag. Metros ägare Daily Mail säger dock att de inte ”aktivt överväger någon ändring i ägandet”. Brittiska Metro är värderat till 30–40 miljoner pund (320–430 miljoner SEK).
KOMMENTAR: I augusti sade Christen Ager-Hanssen till Telegraph: ”You can take Johnston’s audience, which is 32 million, or 34 million, and kick-start new companies like we did in Sweden.” Frågan är vilka nya företag han syftar på, som skulle ha lyft eller lyfts av Metros affär? I Sverige är det hittills främst Schibsted som framgångsrikt jobbat med att driva trafik till hel- eller delägda digitala affärsverksamheter.
• Schibsted äger sedan förra året 25 procent av aktierna i Hypoteket (tidigare Bolånegruppen) och investerar nu (https://digital.di.se/artikel/schibsted-okar-i-hypoteket-ska-fa-pensionsfonder-att-investera-i-bolan) ytterligare 10 miljoner kronor i bolaget.
• Svenska podcastplattformen Acast har tagit in 154 miljoner kronor i nytt kapital (https://www.breakit.se/artikel/8894/acast-stanger-storrunda-pa-155-miljoner-kronor-dementerar-borsplaner) från Swedbank Robur Ny teknik, Microcap och Norron Asset Management.
RAPPORTER
Dagens Samhälles intäktssiffror var dopade
SKL-ägda Dagens Samhälle tvingades i bokslutet för 2016 korrigera felaktigheter i periodiseringen av prenumerationsintäkterna som inneburit att tidningens redovisade intäktssiffror varit högre än de verkliga. Prenumerationsskulden fick korrigeras med 2,6 miljoner kronor vilket belastade det egna kapitalet. Detta efter att bolaget gjort en ordentlig genomgång av tidningens periodiserade upplaga och jämfört med upplagestatistiken från företagets underleverantör Titeldata. Av bokslutet framgår också att Dagens Samhälles nettoomsättning minskade från 63 till 60,7 miljoner kronor och att både upplage- och annonsintäkterna minskade. Resultatet efter finansiella poster föll från 4 till 1 miljoner kronor.
KOMMENTAR: Förra året var ett turbulent år för Dagens Samhälle och präglades av en infekterad personstrid inom redaktionen som slutade med att vd:n Mats Edman tvingades lämna. Enligt bokslutet är huvudorsaken till det försämrade resultatet de personalkostnader, bland annat avvecklings, rekryterings- och konsultkostnader som uppstod som en följd av detta. Resultatet blev 1 miljon kronor sämre än budget, och nettomarginalen på 1,7 procent ligger betydligt under ägaren SKL:s finansiella krav på 5 procent över en konjunkturcykel.
Altinget fortsätter växa
Danska Altinget ökade omsättningen från 31 till 36,9 miljoner danska kronor (47 miljoner SEK) förra räkenskapsåret (https://www.altinget.dk/misc/Aps%20Altinget.dk%20%C3%A5rsrapport%202016-17.pdf) (som avslutades 30 juni). Resultatet ökade från 1,3 till 1,5 miljoner kronor och antalet anställda från 60 till 86. Altinget ger ut ett 20-tal nischsajter och ett magasin som bevakar dansk politik. I förra Analysbrevet (2017-09-18) skrev vi att printmagasinet nu ska öka utgivningstakten från kvartals- till månadstutgivning.
KOMMENTAR: Danska Altinget går som tåget. Det märks i siffrorna men också i att Altinget har blivit en viktig plattform för den mediepolitiska debatten i Danmark. Altinget i Sverige, som startades 2014 av delar av Riksdag & Departements gamla redaktion, har ännu inte lyckats ta den positionen i Sverige. Den svenska verksamheten har heller inte lyckats nå break-even, men har som mål att göra det 2017. En viktig orsak till att målet om break-even 2015 inte nåtts är att svenska Altinget nekats presstöd eftersom det betraktas som en nischpublikation (Analysbrevet 2017-02-20).
MEDIEVÄRLDEN
Mest läst på medievarlden.se förra veckan:
1. Foppas t-shirt blev kostsam för SVT (https://www.medievarlden.se/2017/09/foppas-t-shirt-blev-kostsam-svt/)
2. SVT fällt för Facebookgynnande (https://www.medievarlden.se/2017/09/svt-fallda-facebookgynnande/)
3. Lifvendahl om Rockströms kritik (https://www.medievarlden.se/2017/09/lifvendahl-om-rockstroms-kritik/)
4. News55 startar ekonomisajten E55 (https://www.medievarlden.se/2017/09/news55-startar-ekonomisajten-e55/)
5. Ökänd miljödebattör släpps fram på SvD:s ledarsida (https://www.medievarlden.se/2017/09/okand-miljodebattor-slapps-fram-pa-svds-ledarsida/)