Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Svante Kumlin: Realtids och Aschbergs attacker är oriktiga

Realtids och Robert Aschbergs inlägg där de attackerar mig och mitt företag är gravt felaktiga och hänsynslösa, skriver affärsmannen Svante Kumlin. Samtidigt placerar de sig som martyrer för yttrandefrihet och offer för internationell rätt.

Publicerad: 15 December 2020, 14:22

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Affärsmannen Svante Kumlin, som har stämt Realtids chefredaktör Camilla Jonsson samt två reportrar på tidningen, skriver att han förstår att beslutet är ovanligt och kontroversiellt men att det nu är en fråga för rättsväsendet.

Foto: Skärmdump från Realtid


Ämnen i artikeln:

RealtidKumlin stämmer Realtid

Läs Realtid svar på Svante Kumlins inlägg här. 

Det passar dem dåligt att de, efter att ha skrivit ett dussin negativa artiklar om vårt företag, inte har upptäckt några offer och ekonomiska förluster för individer. Och det passar dem ännu sämre att vårt företag faktiskt är registrerat i Storbritannien och att det engelska rättssystemet därför är en naturlig plats att pröva vårt mål. När man har ett dåligt fall väljer man ofta att attackera på en personlig nivå som Robert Aschberg ofta gör.

Den gamla journalisten använder ord som ”svindlande affärer” och ”skurkaktigt”, och med en bred pensel målar han en bild av mig som person och affärsman. I synnerhet hånar han tidigare misslyckade affärer. Att kanske gå i konkurs är också ”skurkaktigt” för Robert Aschberg?

Jag startade mitt första företag när jag var 16 år och har nu över 40 års erfarenhet av entreprenörskap. Jag har startat dussintals företag, varav de flesta har gått bra, och jag har inte brutit mot några lagar. Men jag har haft två konkurser i mitt liv, 1990 och 2012, vilka har varit tuffa för både hälsa och familj. Som entreprenör är det en styrka att kunna gå vidare efter något som inte fungerar, och man lär sig också något av detta.

Jag förstår att det är kontroversiellt och ovanligt att stämma Realtid och svenska journalister. Det är nu en fråga för rättsväsendet, och det finns liten anledning att diskutera det här. Men jag tycker det är mycket stötande för mig personligen att kallas oärlig och ohederlig. Jag var huvudägare av Eco Supplies, som producerade solceller i en fabrik med 120 anställda i Gällivare. Företaget gick i konkurs när Kina bestämde sig för att dumpa priser och konkurrera i stort sett alla solcellstillverkare i Europa, så nära som alla svenska solpanelstillverkare gick i konkurs var det helt enkelt inte möjligt att konkurrera med den kinesiska kostnadssituationen. Personligen förlorade jag de flesta av mina tillgångar i konkursen och mycket mer än Swedbank. Det är inte ovanligt att uppleva konflikter och kontroverser efter sådana incidenter. Jag har bestridit påståendet till Swedbank, jag är inte skyldig dem något. Jag har inte heller informerats om att jag har några skatteskulder till Sverige efter min flyttning 1996.

”Gör inte mig till ett politiskt alibi för att ni inte gillar internationell lagstiftning”

Robert Aschberg har beslutat att jag är dålig person, och för effektens skull inkluderar han en jämförelse av min stämning av Realtid med mordet på en journalist på Malta. Utan någon dokumentation placerar han mig i Trustorhärvan början av 2000-talet, en rättegång som jag aldrig har varit inblandad i.

I detta sammanhang tycker jag att det är relevant att säga några ord om Realtid.se. Ett medieföretag som har gått med förlust i 17 år och som genomgick en omstrukturering 2012, med skulder på 16 miljoner och där aktieägarna förlorade tre fjärdedelar av sina pengar. Företaget har haft 60 betalningsanmärkningar de senaste 3 åren där restförda skatter ingår. Men Realtid gillar att skriva om andra företag och människor som har liknande problem utan att nämna deras egna. Bland annat Robert Aschberg, som Realtid.se anklagar för att ha skrivit ut checkar på 520 miljoner kronor, utan täckning, och gjort fastighetstransaktioner med bedragare. Jag vet inte om informationen är korrekt, men som grundaren av Realtid.se säger: Realtids verksamhet bygger på ”hårda nypor”.

Men eftersom inte många andra har styrkan att ta kampen mot denna typ av journalistik, med de konsekvenser det får när du bor och arbetar i Sverige, antar jag att jag kan göra det. Men gör inte mig till ett politiskt alibi för att ni inte gillar internationell lagstiftning, den fighten får ni ta med lagstiftarna, inte mig.

 

Svante Kumlin
Grundare av Eco Energy World

LÄS OCKSÅ: Trots växande skulder – Realtid tror på vändning 2020

Mer i ämnet:

Realtid: Relevant granskning av Svante Kumlins EEW 

Anna Gullberg: Vem törs publicera Realtids granskning? 

Europarådet lyfter stämningsansökan mot Realtid 

Realtids chefredaktör om stämningshotet: ”Inte anständigt en demokrati”
Det händer om Realtid stäms i England – juridikprofessorn reder ut
Utgivarna stöttar Realtid i brittiskt förtalsmål

 

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.