Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Smartclip: Fem spaningar kring videoannonsmarknaden 2021

Publicerad: 9 December 2020, 06:37

Trots att mycket osäkerhet finns kvar rör vi oss mot ett nytt år, där flera trender börjar skönjas allt tydligare, skriver Jonas Rundgren, managing director på smartclip Nordics.

Coronautbrottet har påverkat hela världen – även marknaden för videoannonsering. Trots det – eller på grund av det – har Smartclip identifierat fem trender som kommer att prägla nästa år.


Ämnen i artikeln:

Smartclip

Ett minst sagt utmanande år ligger bakom oss. Med en global pandemi som dominerat det dagliga nyhetsflödet har även marknaden för videoannonsering påverkats. Men trots att mycket osäkerhet finns kvar rör vi oss mot ett nytt år, där flera trender börjar skönjas allt tydligare.

 

Här följer fem av de viktigaste trenderna som vi kan se:

1. Användares integritet behåller förstaplatsen

Ökat medvetande från användare, såväl som från marknaden i stort, har lett till att användares integritet varit flitigt debatterat under flera år. Och trenden kommer inte att stanna av. Medan branschen brottas med alternativ till det senaste årtiondets ständigt närvarande följeslagare cookien, trycker lagstiftande organ i Europa på för mer reglering. Trots att e-privacy inte spås träda i kraft förrän 2022, blir nästa år viktigt för att skifta fokus – en tid för ”trial & error” där många olika lösningar kommer att lanseras. Unified-ID-lösningar är en möjlig väg, nära förstapartsdata-samarbeten en annan. Att hitta en lösning för alla utmaningar förefaller långsökt. Att iterera, kombinera och testa för att finna den lösning som passar dig och dina målsättningar, kommer att bli viktigt. Och kanske än viktigare, att branschen tillsammans fortsätter att söka efter gemensamma och långsiktiga lösningar. 

”Att hitta en lösning för alla utmaningar förefaller långsökt”

2. Tillåt transparens för att skapa förtroende

Med allt mer fokus på digital datainsamling måste det digitala ekosystemet bli en mer transparent organism. Både mot användare och mellan marknadens olika aktörer. För att skapa en rättvis och ansvarstagande digital ekonomi måste lokala aktörer samarbeta och värna om branschgemensamma standarder.

IAB:s Transparency & Consent Framework 2.0 (TCF 2.0) är ett lysande exempel på ett sådant initiativ. Trots lansering i augusti 2020 har de nordiska marknaderna ännu inte implementerat ramverket i någon större utsträckning. Vi i Norden ligger vanligtvis långt fram i den digitala utvecklingen, men i denna fråga har vi halkat efter våra europeiska kolleger och lutar oss i stället mot den juridiska grunden med ”legitimt intresse” för datainsamling. Något vi under nästa år måste omvärdera, för att svara upp mot marknadens och användares krav.

”Med allt mer fokus på digital datainsamling måste det digitala ekosystemet bli en mer transparent organism”

 

3. Bry dig om miljön

Styrning av annonsering baserat på innehåll och kontext, i motsats till användardata, är åter i fokus. Det kan låta lite som ett steg tillbaka i utvecklingen, men blir ett faktum i och med förändrade regleringar av användares integritet. Kvalitativa miljöer har en positiv påverkan i hur användare upplever reklam.

Enligt en studie utförd av tyska Adalliance uppger 73,9 procent av användarna att de ser mer positivt på varumärken om de relaterar dessa med redaktionellt innehåll av hög kvalitet.

Med kraftigt ökande SVOD (Subscription Based Video On Demand), stagnerande TV-tittande och begränsat med högkvalitativa instream videomiljöer innebär ett kontextuellt fokus en möjlighet för annonsörer och lokala medier.

Genom att tänka video genom hela marknadsföringstratten och utanför traditionella videomiljöer, skapas möjligheter för tillväxt. Enligt IAB:s AdEx rapport för 2019 utgör redan en tredjedel av den totala display-investeringen video. Andelen kommer fortsätta öka i takt med att videoannonsering utvecklas med bättre kontextuell styrning, dynamiska och mer kreativa anpassningar av annonser de kommande åren.

”Kontextuellt fokus en möjlighet för annonsörer och lokala medier”

4. Pålitlig mätning av resultat

Med allt mer diversifierad videoannonsering över format, plattformar och devices, och på det en intensiv diskussion kring transparens krävs pålitliga standarder för att mäta resultat. Detta ämne har hamnat lite i skuggan av integritetsfrågan på senare tid, men kommer åter att hamna i fokus då det finns mycket kvar att uträtta under 2021.

Med IAB:s senaste uppdatering till Open Measurement Framework (OMF) är vi nu i ett läge där branschen kan implementera ett ramverk som gemensam standard. En öppen standard på tvärs över mobil, desktop och connected TV, där tredjepartsmätning blir möjlig över hela ekosystemet.

Så klart måste anpassningar ske med och mot den lokala marknaden, men den digitala annonsbranschen är en global företeelse. Att branschen behöver byggas kring en öppen, oberoende och gemensam mätstandard för såväl stora som små aktörer blir uppenbart med Facebooks utmaningar att mäta konvertering som målande exempel.

”Så klart måste anpassningar ske med och mot den lokala marknaden, men den digitala annonsbranschen är en global företeelse”

 

5. Video är kronjuvelen

Coronapandemin är och förblir elefanten i rummet. Vi vet inte i skrivande stund när vi i Norden är över tröskeln, och livet kan återvända till det ”normala”. Kanske sker det inom de närmsta månaderna? Social distansering och olika nivåer av ”lockdowns” i Norden, Europa och världen har accelererat konsumtionen av rörlig bild. SVOD, AVOD, short form och Broadcast har samtliga upplevt en kraftig ökning av skärmtid. Detta kommer troligen att fortsätta på kort sikt, men vad händer på lite längre sikt efter pandemin? Kommer användare återvända till ett pre-corona konsumtionsbeteende? Kommer konsumtionen att minska i takt med att biografer, teatrar, idrottsarenor, restauranger och uteserveringar återigen blir tillgängliga? Troligtvis kommer ett antal förändringar som har skett att vara permanenta. Vi kommer säkert se ett drop i mediekonsumtion på kort sikt, men människor har tveklöst adderat både plattformar, vanor och abonnemang till sin egen medieportfölj. Enligt Limelight prenumererar nära hälften av alla globala tittare på en abonnemangstjänst. Helt säkert är att accelerationen av digital transformation inte kommer avstanna och online video är en av få vinnare under ett turbulent 2020. 

”Accelerationen av digital transformation inte kommer avstanna”

 

Jonas Rundgren
Managing director smartclip Nordics

Ämnen i artikeln:

Smartclip

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.