Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Robert Aschberg: Svante Kumlins svar fullt av påhitt och glidningar

Slarvigt översatt från engelska och skickat från en PR-byrå i London: Det Svante Kumlin kommer med i sak är inte värt att hänga i granen, skriver Robert Aschberg i en replik.

Publicerad: 17 December 2020, 14:43

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Tvärtemot Svante Kumlins åsikter finns all anledning att diskutera hur han låtit advokater stämma Realtids svenska journalister i brittisk rätt. Det skriver Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg i en replik till Svante Kumlin.

Foto: Anna Gullberg


Ämnen i artikeln:

Robert AschbergRealtidKumlin stämmer Realtid

Detta är en replik på ”Svante Kumlin: Realtids och Aschbergs attacker är oriktiga”.

Tvärtemot Svante Kumlins åsikter finns all anledning att diskutera hur han låtit advokater stämma Realtids svenska journalister i brittisk rätt. Flera FN-representanter har uttalat sig mot metoden, som kallas SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation). Den är förbjuden i USA och Kanada och blir förhoppningsvis föremål för lagstiftning även inom EU. Dess enda syfte är ju att försöka knäcka fri journalistik och opinionsbildning med advokatkostnader.

Enligt Svante Kumlin har det inte upptäckts ”några offer och ekonomiska förluster för individer” i samband med hans affärer. Vad med alla aktieägare då, som förlorat sina pengar? 

Förutom de två konkursbolagen finns en rad andra Kumlin-företag som investerare förlorat pengar i, varpå bolagen gått upp i rök eller tvångsupplösts.

Svante Kumlins replik är dessutom full av påhitt och glidningar. Han har själv offentligt erkänt att han förmedlade en bankkontakt i Trustorhärvan. Efter domen i tingsrätten ligger 20-miljonersskulden till Swedbank i hovrätten. Jag har givetvis inte jämfört honom med journalisten Daphne Caruana Galizias mördare. Inte heller har jag gjort några fastighetsaffärer. När det gäller mina handlingar i samband med att jag för länge sedan blev lurad av en storbedragare har jag – gäsp! – friats i rätten och själv skrivit detaljerat om alltihop i Aftonbladet.

Ärlighet och transparens håller nämligen bäst i längden, Svante Kumlin. Det tipset är gratis.

 

Robert Aschberg
Publicistklubbens ordförande

Mer i ämnet

Realtid: Relevant granskning av Svante Kumlins EEW
Svante Kumlin: Realtids och Aschbergs attacker är oriktiga
Anna Gullberg: Vem törs publicera Realtids granskning? 

Europarådet lyfter stämningsansökan mot Realtid 

Realtids chefredaktör om stämningshotet: ”Inte anständigt en demokrati”
Det händer om Realtid stäms i England – juridikprofessorn reder ut
Utgivarna stöttar Realtid i brittiskt förtalsmål

 

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.