Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Blogg

P1:s dokumentärserie om gaming, våld och unga oändligt viktig

Publicerad: 30 januari 2020, 08:22

Sveriges Radios dokumentärserie Gamer är verkligt bra journalistik, skriver Dagens Medias bloggare Isobel Hadley-Kamptz: ”Det finns något djupt sorgligt där, men också något väldigt viktigt som vi faktiskt kan sätta emot”.


Ämnen i artikeln:

Isobel Hadley-KamptzP1Sveriges Radio

 

Beatmyscore.png. Det var filnamnet på bilden här ovanför, som föreställer Brenton Tarrant, som den 15 mars 2019 mördade 51 personer vid Christchurch-moskén i Nya Zeeland. Brenton Tarrant livesände massakern på Facebook via en kamera han fäst på hjälmen, så att blodbadet såg ut som ett first person shooter-spel med ovanligt bra grafik. 

Beat my score. Det var med den uppmaningen bilden sedan spreds på 8chan, det forum där Tarrant hängt och planerat sitt terrordåd och där han lade ut länken till livesändningen innan det hände. Slå mitt rekord. 51 döda är ändå väldigt många. Under 2019 skedde tre ytterligare terrordåd med kopplingar till 8chan, attacken på synagogan i Poway, mot marknaden i El Paso och mot synagogan i Halle i Tyskland. Fram till dess att forumet stängdes ned var det en digital samlingslokal för direkt uppmuntran till terror där unga män peppade varandra att ta sin högerextremism och våldsdyrkan från nätet och ut på gatorna, och de gjorde det med den jargong och den identitet som utöver högerextremismen förenade dem: dataspelandet. Tarrant var kungen, han hade ju högst score. 

När jag i morse lyssnade på första avsnittet av dokumentärserien Gamer, ett samarbete mellan Ekot och P1 Dokumentär, kom alla de intensiva obehagskänslor som jag gick runt med när jag som mest bevakade 8chan tillbaka.

Läs hela Isobel Hadley-Kamptz blogginlägg här.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev