Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Här är nästa steg för de digitala prenumerationsaffärerna

Digitalt

För mer B2B-orienterade varumärken har många ännu inte kommit i gång med sina digitala prenumerationsaffärer. Många är ensamma i sin branschnisch, men har ännu inte ställt om till ett digitalt erbjudande. Här finns stor potential, skriver prenexperten Jonas Åström, grundare av Recuro, i en analys.

Ola Andersson:

”Sålde Google just ut Facebook till EU?”

Analys

I förra veckan var det dags för det som många har väntat på ett tag: EU inleder en konkurrensutredning mot Facebook. Även Storbritannien gör samma sak. Men samtidigt hände också något annat som väldigt mycket kändes som att Google passade på att kasta Facebook under EU-bussen.


Anders Malmsten:
Vad är ett medieföretag värt?

Lars Herlin:
Medieföretagen tvingas tänka om när världens konkurrensverk tuffar till sig


Efter tillväxten – storstadspressen tappar digitalt

Dagspress

Under 2020 ökade de flesta storstadstidningar sin digitala räckvidd. Men nu tappar många av dem – även kvällspressen. Göteborgs-Posten går däremot mot strömmen.

TEMA: POLITIK, DEMOKRATI OCH AFFÄRER

Förre näringsministern Björn Rosengren: ”Nu säger jag för första gången i klarspråk att Telia ska sälja TV4”

Analys

Förre näringsministern Björn Rosengren slår i ett möte med Jan Scherman fast att Telia bör sälja TV4 – av både affärsmässiga skäl och för att det är fel av staten att ha denna makt över tv. Jan Scherman konstaterar att det mesta pekar i Rosengren färdriktning.

Jimmie Åkesson i samtal med Jan Scherman: ”Public service har ett ansvar att sätta vår svenska kultur i fokus”

Rörligt

Sverigedemokraternas ambition: ett starkt public service som lyfter fram svensk kultur. Genom att slå ihop SR, UR och SVT kan pengar sparas, säger Jimmie Åkesson i ett samtal med Jan Scherman, där han också medger: ”Jag gillar Allsång på Skansen och Mello.” Jimmie Åkesson är först ut i Dagens Medias serie av intervjuer med politiska företrädare om mediepolitiken inför valet 2022.


Därför liverapporterade TV4 inte detaljerat om den danska spelarens kollaps: ”Många rykten och felaktiga uppgifter”

Rörligt

TV4:a valde att inte liverapportera detaljerat kring danska fotbollsspelaren Christian Eriksens kollaps under lördagens EM-match mellan Danmark och Finland. Nu kommenterar TV4 Media-chefen Erik Westerberg beslutet. ”Jag har förståelse för att tittare vill ha info, men vi valde då att inte prata i ovisshet”, säger han.

Långläsning

Bibi Rödöö om åren vid makten för ”Sommar”: ”Förtroendet för oss helt avgörande”

Radio/podd

Under sina 25 år som programchef har 1 000 sommarvärdar passerat Bibi Rödöö. För Dagens Media berättar hon om den turbulenta tiden när hon tog över, utmaningen med formatet och hur man får de mest medieskygga att ställa upp.

Diamant Salihu vill visa världen som den ser ut

Rörligt

Drivkraften att komplicera och visa världen som den ser ut har tagit den bokaktuella kriminaljournalisten Diamant Salihu in i miljöer andra sällan får tillträde till. Men han har inga ambitioner att komma med några lösningar: ”Jag ger bara en beskrivning av verkligheten”.

Viljan att bidra tar TU:s nya vd Johan Taubert framåt

Dagspress

Den underliggande drivkraften i det mesta Johan Taubert tar sig an är att han vill göra ett bra jobb – och inte göra någon besviken. Efter sommaren tar han över TU: ”Känslan av att det jag håller på med är viktigt får mig att vilja ge järnet”.


En oppositionsman i Utgivarnas tjänst

Caspar Opitz: ”Nu kan jag njuta av att läsa tidningen”

Granskning: Arbetsmiljön i tv-branschen

Snåla budgetar och pressade tidsscheman – SVT och TV4 svarar på vittnesmålen från tv-arbetarna

Rörligt

Allt för små budgetar leder till pressade medarbetare och riskfyllda situationer, menar tv-arbetare som Dagens Media talat med. På tv-husen säger man sig ta allvarligt på vittnesmålen, men både SVT och TV4 fasthåller att de – till skillnad från produktionsbolagen – inte har ansvar för scheman och lön. Men Discovery och Nent vill inte prata om sitt ansvar.

Larmet inifrån tv-fabriken: Skrikande chefer, 12-timmarspass och livsfarliga produktioner

Rörligt

Tv på liv och död? Dagens Media har talat med ett stort antal erfarna tv-medarbetare som vittnar om allvarliga arbetsmiljöproblem. Det handlar om en utbredd tystnadskultur, bristande ledarskap och ohållbara arbetsförhållanden som leder till riskfyllda och farliga situationer. Att produktionsbolagen tvingas acceptera tv-kanalernas alltför snäva budgetar pekas ut som ett strukturellt huvudproblem i tv-branschen. ”Tv-husen beställer ett lyxhus när de har råd med ett radhus”, säger en källa.

Fackförbunden om tv-arbetarnas vittnesmål: ”Man blir bestört, arg och engagerad”

Rörligt

Bristande ledarskap, maktmissbruk och scheman som kan vara olagliga. Vittnesmålen från tv-branschen är inte nya. Trots det har mycket lite hänt. På fackförbunden Scen & Film och Journalistförbundet är man bestörta – men också självkritiska. Dessutom ■ Arbetsmiljöverkets chefsjurist tolkar lagen ■ Professorn om det svåra i att förändra en företagskultur inifrån.


Arbetsmiljöverket har inte fått in någon anmälan om den misstänkta våldtäkten i ”Paradise hotel”